Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У Зеленського хочуть провести місцеві вибори в ОРДЛО

  • 13.09.2019, 16:41
  • 1 036

Українська влада хоче провести місцеві вибори по всій країні, включно з тимчасово непідконтрольними уряду територіями Донбасу

Про це в кулуарах 16-ї щорічної зустрічі Ялтинської Європейської Стратегії (YES) в Києві заявив міністр закордонних справ України Вадим Пристайко.

«Ми погодилися на Мінські домовленості п’ять років тому, зокрема й на проведення виборів. На нашу думку, ідеально було б провести вибори, доки це неможливо, одночасно в усій нашій державі. В них (на окупованих територіях Донбасу — ІФ) уже двічі були вибори — фейкові, їхніх результатів ми не визнаємо. Зараз ми пропонуємо провести одночасно вибори на всій території, зокрема й на окупованій. Подивимося, чи спрацює це, за часом виключно», — сказав він у коментарі агентству.

Водночас Пристайко додав, що «формулу Штаймаєра» ще в 2016 році узгодив п'ятий президент України Петро Порошенко.

«Формулу Штаймаєра», яку наш глава держави погодив, ми як люди, які виконують навіть те, що пообіцяли наші попередні президенти, повинні виконувати. Ми зараз обговорюємо, в якій формі", — сказав він.

Він запевнив, що «в ній немає нічого цікавого, або такого, щоб звинувачували у зраді або перемозі».

Як повідомлялося, «формула Штайнмаєра» стосується визначення статусу Донбасу. Передбачає одночасне прийняття Верховною Радою поправок до Конституції, за якими Донбас отримає особливий статус і проведення там вільних виборів, після чого Росія виведе свої війська та техніку з території ОРДЛО.

28 серпня президент України провів телефонну розмову з федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель, під час якої співрозмовники домовилися про якнайшвидше проведення саміту в «нормандському форматі». Як повідомили в прес-службі Офісу президента України (ОПУ), Зеленський закликав терміново провести зустріч лідерів країн «Нормандської четвірки» для обговорення мирного процесу та узгодження подальших кроків щодо врегулювання конфлікту.

Схожі новини