Передплата 2024 «Добрий господар»

Музейна дипломатія

  • 12.09.2019, 15:18
  • 618

Луганчани привезли до міста Лева банерну виставку "Коло вічної істини"

В рамках проекту «Міжмузейна дипломатія» у Львівському музеї історії релігії наукові співробітники Ноовопсковського районного краєзнавчого музею Алла Кобзар і Олена Сухорада на чолі з директором Ольгою Мельник презентували банерну виставку «Коло вічної істини» (Новопсков розташований у межиріччі Айдара і Кам’янки). Це невеличка розповідь про церковну архітектуру, заповідні місця Новопсковщини, пам’ятки природи та унікальний етнографічний комплекс «Слобожанське подвір'я кінця ХІХ — початку ХХ століть».

Алла Кобзар розповіла про історію селища і релігійно-культові споруди Новопсковщини, які упродовж тривалого часу зазнавали, а деякі й досі зазнають руйнації, а також про заказники місцевого значення, заповідні урочища, «Пантелеймонову криницю», різні джерела. Говорила краєзнавець і про місцевого праведники Дмитра Горського, мощі якого зберігаються у Свято-Успенській церкві (пам'ятка національного значення), а криницю, названу на його честь, вважають цілющою.

Цікавим є банер із зображенням комплексу «Слобожанське подвір'я кінця ХІХ — початку ХХ століть». Хата побудована для родини диякона церкви святого Миколая Чудотворця і була полковою церквою Псковського кірасирського полку. Будинок і подвір’я відтворюють первісний вигляд.

Мета проекту «Музейна дипломатія» — культурний обмін між Львівською і Луганською областями: показати, що музейники не лише пишаються, а й бережуть, вивчають, досліджують свої культурні надбання і водночас намагаються робити їх живими елементами суспільного життя.

Автор Олена Малюга

Схожі новини