Передплата 2024 «Добра кухня»

«Ця історія нагадує біблейську - про зраду, з Каїном та Авелем»: Сущенко розповів приголомшливі подробиці його затримання

  • 11.09.2019, 13:57
  • 845

Незаконно засуджений у РФ кореспондент Роман Сущенко вважає, що причиною затримання у Москві могли стати його антиросійські публікації, а саму операцію російські спецслужби, на його думку, готували щонайменше рік.

Про це розповів у інтерв’ю Укрінформу.

«Було помітно, що ця операція планувалася і впроваджувалася мінімум рік, а то і більше. З приводу того, чи можна було їздити, чи не можна було їздити (у Москву — ред.)… Це було помилковим, легковажним рішенням», — сказав Сущенко.

На думку журналіста, не виключено, що причиною затримання стали його антиросійські публікації, які, за версією слідства, були доказами збирання інформації про ЗС РФ.

«Це версія слідства. Вони навіть як докази демонстрували частину повідомлень для Укрінформу про Францію, які є у відкритому доступі на нашому сайті. Це офіційні заяви Франсуа Олланда, МЗС Франції, французьких експертів тощо», — зазначив Сущенко.

Він також розповів, що людину, під час зустрічі з якою його затримали, знає давно.

«Загалом, ця історія нагадує біблейську — про зраду, з Каїном та Авелем. Але я ні про що не здогадувався. Насправді, як потім з’ясувалося, це була витончена, підступна і холоднокровна провокація під керівництвом спецслужб РФ. Під час зустрічі він підсунув мені диск під виглядом родинних фото, які у ході слідства „перетворилися“ на якісь секретні дані про навчання внутрішніх військ та збройних сил РФ», — каже журналіст.

Як повідомлялося, Сущенка затримали на порушення міжнародних норм 30 вересня 2016 року в Москві, куди він прибув із приватною поїздкою з Парижа. 7 жовтня 2016 року йому пред'явили звинувачення в шпигунстві.

Московський міський суд 4 червня 2018 року засудив Сущенка до 12 років ув'язнення в колонії суворого режиму. 12 вересня Верховний суд РФ визнав це рішення законним.

7 вересня 2019 року між РФ і Україною відбулося взаємне звільнення утримуваними особами у форматі «35 на 35». В Україну повернулися 35 осіб, зокрема 11 незаконно засуджених українців і 24 моряки, захоплені у районі Керченської протоки у листопаді 2018 року.

Схожі новини