Передплата 2024 «Добра кухня»

Сьогодні світ згадує теракт 11 вересня: 18 років з дня найстрашнішої атаки на США

  • 11.09.2019, 10:58
  • 2 186

11 вересня 2001 року сталась серія терористичних атак, під час яких терористи-смертники на захоплених літаках атакували вежі Всесвітнього торговельного центру в Нью-Йорку і будівлю Пентагону у Вашингтоні. Ця трагедія забрала життя тисяч людей та назавжди увійшла в історію як найкривавіша терористична атака в світі.

Про це пише телеканал «Прямий».

В цей день чотири групи терористів-смертників, загальною кількістю 19 осіб, захопили чотири пасажирські авіалайнери, що належали двом великим авіаперевізникам США. Всі літаки вилетіли з аеропортів у північно-східній частині Сполучених Штатів і прямували до Каліфорнії. Кожна група викрадачів мала як мінімум одного члена, що пройшов початкову льотну підготовку.

Терористи, захопивши літаки рейсу 11 American Airlines і рейсу 175 авіакомпанії United Airlines, направили обидва лайнери у північну і південну вежі комплексу Всесвітнього торгового центру в Нью-Йорку відповідно.

Перший боїнг American Airlines, котрий летів із Бостона у Лос-Анджелес, врізався у хмарочос «Північна вежа» о 8.46 за місцевим часом. На борту перебував 81 пасажир, серед яких п’ятеро терористів. Удар літака припав між 93-м і 99-м поверхами, загинули сотні людей, паливо літака підняло температуру полум’я у будівлі до тисячі градусів. Близько тисячі осіб опинилися у пастці між 100-м і 107-м поверхами. О 10.29 палаюча «Північна вежа» впала.

Другий літак боїнг United Airlines, який також летів з Бостона до Лос-Анджелесу, терористи направили у «Південну вежу» на рівні між 77-м та 81-м поверхами за 17 хвилин після першої атаки — о 9.03. На борту літака було 56 пасажирів, з них — п’ять терористів. О 9.59 палаюча будівля другої вежі завалилася.

Третій літак викрадачі направили в будівлю Пентагону, розташовану неподалік від Вашингтона, зіткнення сталось о 9:37 за місцевим часом. Там загинули 184 особи — 59 пасажирів (з них — п’ятеро терористів) та 125 військовослужбовців і цивільних осіб, що перебували усередині будівлі.

Пасажири і команда четвертого авіалайнера, дізнавшись про долю інших літаків, атакували викрадачів і довели літак до катастрофи у безлюдному полі поблизу містечка Шанксвілл, що в штаті Пенсильванія. На борту було 37 пасажирів, серед яких четверо терористів.

В результаті жахливого нападу загинуло 2 996 людей, більше 6 тисяч осіб отримали поранення. Теракт став найбільшим в історії за кількістю жертв, інфраструктура США зазнала збитків на суму не менше 10 млрд доларів США. Серед жертв теракту були також 12 людей українського походження.

Схожі новини