Передплата 2024 «Добра кухня»

Польща виграла суд з "Газпромом" щодо газопроводу OPAL

  • 10.09.2019, 14:58
  • 666

Суд Європейського союзу виніс рішення на користь Польщі та національної нафтогазової компанії PGNiG в суперечці про доступ російського "Газпрому" до гілки Nord Stream - газопроводу OPAL.

Про це пише РБК-Україна з посиланням на видання Biznes Alert.

Як наголошується в публікації, суд скасував рішення Європейської комісії, яка надала росіянам 100% доступ до цього газопроводу.

Таким чином, «Газпрому», можливо, доведеться скоротити використання Nord Stream до рівня 2015 року, що змусить його більше використовувати газопроводи в Україні. З цієї причини рішення суду може поліпшити позицію України на переговорах про майбутнє поставок газу з Росії через її територію після 2019 року, коли закінчиться контракт на транзит газу, йдеться в публікації.

Напередодні стало відомо, що газові переговори між Україною і Росією відбудуться 19 вересня.

Багаторічну заборону на доступ російського газового монополіста до майже всієї потужності OPAL у жовтні 2016 року зняла Єврокомісія.

Однак проти цього виступили польська газова компанія PGNiG і уряд Польщі. Вони подали позови до Європейського суду й у суд Дюссельдорфа, після чого максимальне використання Газпромом OPAL було знову припинене.

Схожі новини