Передплата 2024 ВЗ

10 звільнених політв'язнів були помилувані президентом Росії, – Денісова

  • 10.09.2019, 10:58
  • 479

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова розповіла про обмін з Росією та про подальші домовленості.

Про це вона розповіла в ефірі «Сніданку з 1+1», передає ТСН.

«Українці звільнені з полону є вільними громадянами. Десять політв'язнів були помилувані президентом Росії, один — пан Бекіров звільнений під особисте зобов'язання та 24 моряки були звільнені під особисте зобов'язання моє, як людини яка заслуговує на довіру згідно з статтею 103 Кримінального процесуального кодексу РФ», — розповіла вона.

Згідно з рішенням трибуналу, Росію зобов'язали невідкладно звільнити моряків та кораблі.

За словами Денісової, коли вона вступила на цю посаду, 2018 року, вона об'їхала українські в'язниці, в яких перебували російські громадяни, для того, щоб вони написали заяви на обмін на ім'я Володимира Путіна.

Щодо того, чим поступилася Україна під час обміну, Денісова сказала: «Нічого немає важливішого, ніж людина та її життя».

«Саме Зеленський зайняв позиції, що до 24 моряків потрібно додати політв'язнів. Ми не зупиняємось, ми проводимо особисті перемовини, президент і керівник робочої групи, саме пан Єрмак, проводять перемовини для того, щоб повернути всіх. Зараз наших, ті які ідентифіковані, 113, з них 89 кримських татар. Перспективи обміну є, я вважаю, що цього року обмін відбудеться», — додала Денісова.

Раніше уповноважена зазначила, що Держава обіцяє придбати житло в Києві для чотирьох політв'язнів, яких звільнили в рамках обміну між Україною та Росією. Йдеться про Олега Сенцова, Олександра Кольченка, Володимира Балуха та Артура Панова.

Схожі новини