Передплата 2024 «Добра кухня»

Приватним компаніям в Україні можуть дозволити запускати ракети в космос

  • 09.09.2019, 20:39
  • 496

Приватним компаніям в Україні можуть дозволити вести космічну діяльність, зокрема і запускати ракети в космос

Відповідний законопроект у новій редакції внесений депутатами до Верховної Ради, повідомляє Економічна правда з посиланням на «Інтерфакс-Україна».

Зазначається, що законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо сприяння розвитку космічної діяльності та залучення інвестицій у космічну галузь України» підготовлений групою депутатів з фракцій «Слуга народу».

Раніше цей документ вже направлявся на розгляд парламенту, проте був відхилений і відправлений на доопрацювання.

Як зазначила координатор напрямку eHealth з боку президента України Яніка Мерило на своїй сторінці в Facebook, «у перший же день депутати зареєстрували законопроект про відкриття космосу для приватних компаній». Однак, за її словами, «вийшло так, що цей законопроект був не той, який був розроблений BRDO і приватним ринком».

«Величезне спасибі депутатам, керівнику комітету і автору законопроекту Дмитру Наталуху, команді „Слуги народу“ і прем'єру Олексію Гончаруку за швидку реакцію, абсолютне взаєморозуміння і співпрацю щодо того, що небо треба відкривати», — написала вона.

І додала, що після проведення консультацій та обговорення проблем у даному законопроекті документ «був відкликаний і поданий повторно у такому вигляді, який реально відкриває небо».

Мірило вважає, що в Україні багато компаній, які могли б розробляти різні рішення для космічної галузі, підкреслюючи, що космос сьогодні швидше відноситься до логістики, ніж до оборонного сектора.

Згідно з пояснювальною запискою до законопроекту, його ухвалення забезпечить створення конкурентного середовища для розвитку поряд із держсектором космічної галузі також і підприємств приватної власності, а також сприятиме залученню інвестицій у космічну галузь України.

Законопроект також переводить ведення космічної діяльності з ліцензованого в здійснюване за декларативним принципом.

Схожі новини