Передплата 2024 «Добра кухня»

Усі чиновники — рівні у робочих завданнях, “любимчиків” не буде

У львівській мерії затвердять Кодекс етичної поведінки посадовців

У п’ятницю, 13 вересня, на засіданні виконавчого комітету Львівської міської ради з другої спроби затвердять Кодекс етичної поведінки посадовців міської ради, а також комунальних підприємств мерії. Документ не буде своєрідним нагадуванням правил спілкування чиновників по телефону у стилі «Доброго дня, чим я вам можу допомогти?». Кодекс включатиме ширші функції — рівномірне навантаження робочих завдань серед підлеглих, у департаментах обіцяють не виокремлювати «любимчиків» і тих, які проштрафилися, плюс для чиновників запровадять «право на помилку» (не каратимуть, якщо якась ініціатива не вдалася, але якщо це не призвело до витрат міської скарбниці чи інших серйозних наслідків).

«Право на помилку» — це також заохочення до ініціативи. Чиновник не має чекати вказівки від свого шефа, а сам на нарадах пропонувати цікаві ідеї, проекти.

Тим часом, міський голова Львова Андрій Садовий закликав львів’ян та експертів різних середовищ, зокрема громадських активістів долучитися до створення Кодексу етики чиновників. «Цей Кодекс розроблений для урядників місцевого самоврядування, — каже Садовий. — Це не лише спілкування, а багато нюансів. Коли почав працювати міським головою, ми ввели таке правило — урядник має сказати по телефону: „Доброго дня. Мене звати так-то. Чим можу вам допомогти?“. Для нас важлива етичність спілкування. Розумію, часто є люди, які мають звичку конфліктувати… Сьогодні криміналітет створив громадські організації, які імітують громадську діяльність. Це є, але це жодним чином не скасовує необхідність урядників міста мати повагу та пошану до усіх мешканців і робити свою роботу якісно».

За словами Андрія Садового, до створення проекту Кодексу були залучені доктор наук з державного управління, професор Марія Рудакевич, міжнародний експерт із питань запобігання корупції організації Governance and Integrity Франс Гередтс. Проект отримав позитивні відгуки від експертів громадської організації Центр «Ейдос».

Виявляється, документ ухвалять не лише для того, щоб посадовці Ратуші працювали без конфліктів, зокрема конфліктів інтересів. Садовий каже, прийняття Кодексу допоможе Львову піднятись у рейтингу прозорості серед ста найбільших міст України (рейтинг формує громадська організація Transparency International Україна).

Як розповіла для «ВЗ» головний спеціаліст сектору з питань доброчесності та запобігання корупції Львівської міської ради Уляна Федорович, згідно з Кодексом, кожен посадовець матиме право поскаржитися на свого колегу, якщо він чимось його образив. Після цього експерти з питань доброчесності у мерії будуть вирішувати, як зберегти нормальний мікроклімат у відділі чи департаменті.

«У Кодексі будуть запроваджені норми для чиновників щодо їхньої співпраці з мешканцями, представниками бізнесу та між собою, — каже пані Уляна. — Там буде зазначено, як себе повинен поводити керівник того чи іншого структурного підрозділу. Одне із завдань Кодексу — готовність мерії голосно говорити про свої цінності, етичну поведінку, принципи… Другий етап — встановлення спеціального каналу сповіщення про поведінку, яка порушує вимоги доброчесності, зокрема йдеться про корупційні речі.

Схожі новини