Передплата 2024 ВЗ

У Раді Європи та Європарламенті привітали обмін утримуваними

  • 07.09.2019, 17:58
  • 487

У Раді Європи привітали обмін утримуваними особами між Україною та Росією.

«Ми вітаємо звільнення сьогодні ув'язнених Росією і Україною. Це — важливий і обнадійливий крок у напрямку нормалізації відносин між двома державами-членами Ради Європи», — заявив речник генерального секретаря Ради Європи Даніель Гельтґен, повідомляє DW.

Він додав, що Рада Європи готова допомогти сторонам у процесі примирення за підтримки Європейського суду з прав людини.

Найбільша фракція Європарламенту — Європейської народної партії (ЄНП) — також привітала звільнення українських політв'язнів, яких утримували в Росії. «Ми вітаємо звільнення лауреата премії імені Сахарова Олега Сенцова та інших українців з російських в'язниць. Ми бажаємо пану Сенцової і його колегам мирного повернення в Україну і якнайшвидшого повного відновлення від тих труднощів, які вони пережили. Що стосується Олега Сенцова, ми особливо згадуємо його мужнє голодування», — йдеться у заяві офіційного представника фракції Міхаеля Ґалера.

Реакція правозахисних організацій у Росії

Правозахисна організація Amnesty International вважає обмін утримуваними між Москвою і Києвом кроком до встановлення справедливості щодо них. «Ми, звісно, вітаємо, що люди, які не повинні перебувати в ув'язненні, зараз звільнені. Звісно, це не встановлення повної справедливості щодо всіх тих, хто став учасниками цього обміну, але це крок в її бік», — сказав прессекретар російського відділення організації Олександр Артем'єв, цитує «Інтерфакс».

Своєю чергою директорка російського представництва Amnesty International Наталія Звягіна повідомила, що організація «хотіла б, щоб відбувся обмін у форматі «всіх на всіх». За її словами, такий обмін став би актом справедливості стосовно всіх політичних ув'язнених.

У правозахисній організації Human Rights Watch також вітають факт звільнення політичних ув'язнених та закликають звільнити всіх затриманих з політичних мотивів. «Ми дуже вітаємо факт звільнення політичних ув'язнених, тобто людей, які з політичних підстав перебувають в ув'язненні (…) Ми не можемо закликати до обміну „всіх на всіх“. Але ми закликаємо до звільнення всіх, хто перебуває в ув'язненні з політичних підстав» , — повідомила представниця організації Юлія Горбунова.

Схожі новини