Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Один із звільнених українців перебуває у дуже важкому стані, його одразу після повернення відвезли до лікарні

  • 07.09.2019, 17:15
  • 1 623

Звільнений український політв'язень Микола Карпюк повідомив, що інший бранець Станіслав Клих перебуває у дуже тяжкому стані, тому його одразу після повернення в Україну відвезли до лікарні.

Як передає УНІАН, про це Карпюк сказав в аеропорту «Бориспіль» після повернення з РФ разом з іншими українцями.

За його словами, Клих, який також повернуся на Батьківщину, перебуває у дуже тяжкому стані, та його одразу відвезли до лікарні.

Водночас Карпюк зазначив, що насолоджується свободою.

«Я зараз ситий. Я дихаю свіжим повітрям, свіжим киснем, атмосферою України, атмосферою волі», — сказав він. Карпюк також повідомив, що, перебуваючи у російських в’язницях, неодноразово чув, як катують людей у сусідніх камерах, та й сам зазнав тортур. Карпюк зазначив, що найперше, чим займатиметься після звільнення, — це вивчатиме інформацію про події в Україні за останні кілька років, адже весь час в ув’язненні перебував в ізоляції від українського інформаційного середовища.

Нагадаємо, у 2016 році Карпюка і Клиха засудили до 22,5 і 20 років ув'язнення відповідно. За версією російського слідства, вони були членами організації УНА-УНСО і в 1994—1995 роках воювали в складі бандформувань у Чечні.

Клих заявив, що ніколи не був у Чечні. Про проблеми зі здоров'ям, зокрема, з психічним станом Клиха, неодноразово повідомляли адвокати і правозахисники. 11 січня 2019 року уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова заявила, що Клих скаржиться на сильні болі в серці, нирках, печінці.

13 січня Денисова повідомила, що згідно з отриманою від її російської колеги Тетяни Москалькової інформацією, діагноз раку у Клиха не підтверджений, однак у березні російська правозахисниця Тетяна Щур повідомляла, що Клиха перевіряють на онкомаркери.

Схожі новини