Передплата 2024 ВЗ

Депутатки "ЄС" вимагають від СБУ інформацію про кількість втрат під час спецоперації із захоплення Цемаха

  • 06.09.2019, 13:34
  • 834

Народні депутати від "Євросолідарності" Ірина Фріз, Марія Іонова та Іванна Климпуш-Цинцадзе направили до голови СБУ запит про кількість втрат з боку підрозділу, який провів операцію з доставки бойовика Володимира Цемаха на підконтрольну територію України.

Про це повідомила Фріз у Facebook.

«Це звернення стане тестом нового керівництва СБУ на прозорість діяльності та виконання норм закону України „Про національну безпеку“ в частині демократичного контролю», — написала вона.

Разом з тим Фріз висловила подяку СБУ за блискучу операцію й відзначила надзвичайний професіоналізм та хоробрість бійців, а також висловила жаль з приводу наслідків операції.

Нагадаємо, у четвер, 5 вересня, Київський апеляційний суд змінив запобіжний захід колишньому «командиру ППО» міста Сніжне, свідку у справі МН17 Цемаху із тримання під вартою на особисте зобов'язання.

Цемаха затримали наприкінці червня українські спецслужби на території так званої «ДНР».

28 червня його доправили до Києва, а 29 червня Шевченківський райсуд столиці ухвалив рішення про арешт Цемаха на два місяці. Він підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. ч. 1 ст. 258−3 (створення терористичної групи чи терористичної організації) Кримінального кодексу України.

В інтерв’ю одному з сепаратистських ЗМІ Цемах відверто розповідав про катастрофу малайзійського Boeing-777 та навіть підтверджував, що ракету було випущено з ПЗРК «Бук».

Водночас за даними деяких ЗМІ, в ході спецоперації з доправлення бойовика Цемаха з окупованої території Донбасу один співробітник Служби безпеки України загинув, ще двоє зазнали поранень.

Схожі новини