Передплата 2024 ВЗ

"Альтернативи не існує". Ветерани військової прокуратури, військової юстиції виступили проти ліквідації відомства

У мережі з'явився відкритий лист до керівництва держави та Генерального прокурора України через пропозиції щодо ліквідації військових прокуратур, які містить законопроєкт №1032 від 29 серпня 2019 року.

Ветерани військової прокуратури, військової юстиції у відкритому листі наполягають на тому, що альтернативи структурі відомства в умовах гібридної війни з Росією не існує.

«В іншому випадку питання забезпечення національної безпеки, обороноздатності держави вирішувати досить складно, а за певних обставин — неможливо, — йдеться у документі. — Сучасній історії України відомі такі обставини — активна фаза агресії з боку РФ у 2014 році, коли виявилося можливим здійснювати досудове розслідування кримінальних правопорушень виключно відновленим військовим прокуратурам, які у спішному порядку були утворені в зоні бойових дій. На сьогодні, окрім військової прокуратури, в Україні не існує правоохоронного органу, який би мав статус спеціалізованого військового з можливістю забезпечити розслідування кримінальних проваджень в реальних умовах війни»

Як аргумент, автори листа наводять статистику зростання злочинності серед військових. «Ріст рівня злочинності серед військовослужбовців складає досить великий відсоток. З інформації, що доступна, вбачається, що лише сьогодні на розгляді у судах Донецької і Луганської областей перебуває близько 1500 кримінальних проваджень, обвинувальні акти у яких спрямовані до суду військовими прокурорами. Це дає підстави стверджувати, що майже 5000 кримінальних проваджень військовою прокуратурою Сил АТО було вирішено з направленням до суду обвинувальних актів», — йдеться у відкритому листі.

«Який правоохоронний орган поряд з СБУ має процесуально закріпити і підтвердити вчинення воєнних злочинів країною-агресором і бойовиками?», — риторично запитують автори документа.

Схожі новини