Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У ДПСУ прокоментували заяву Лукашенка щодо закриття кордону з Україною через "потік зброї"

  • 03.09.2019, 16:33
  • 760

Речник Державної прикордонної служби Андрій Демченко повідомив, що за 8 місяців поточного року на 40% зменшилась кількість спроб незаконного переміщення зброї на кордоні між Україною та Білоруссю, при цьому більше її намагались ввезти саме з білоруського боку.

Про це Демченко заявив у коментарі УНІАН.

«Кожна країна вправі проводити та здійснювати посилені заходи своєї прикордонної безпеки. Це стосується Білорусі, про що вони заявили. Так і українські прикордонники здійснюють посилені заходи безпеки на кордоні», — сказав він.

Речник Держприкордонслужби зауважив, що за останні роки білоруська сторона неодноразово заявляла про те, що нібито фіксуються спроби контрабандного переміщення зброї з України в Білорусь, однак підтвердження викриття значної кількості зброї чи спроб перевезення з України зброї Держприкордонслужба від білоруської сторони не отримала.

Демченко наголосив, що українські прикордонники, здійснюючи заходи з охорони державного кордону, не допускають переміщення не тільки зброї, а й інших небезпечних предметів чи контрабанди. «Що стосується зброї, за 8 місяців цього року нами виявлено 38 одиниць зброї саме на кордоні з Білоруссю, і цей показник є на 40% меншим, ніж за аналогічний період попереднього року. Тобто ми фіксуємо навіть зменшення потоку зброї. При цьому з 38 одиниць 20 намагалися перевезти саме в Україну з Білорусі і 18 одиниць були викриті під час спроб переміщення у напрямку Білорусі. Якщо класифікувати цю зброю, то тільки одна одиниця є вогнепальною, решта — це мисливська зброя, травматична, холодна та електрошокери», — додав він.

За словами Демченка, незважаючи на заяви білоруської сторони про «повністю закритий кордон», наразі пункти пропуску на кордоні з Білоруссю працюють у звичному режимі, і «поки ми не фіксували значного накопичення транспортних засобів на кордоні з Білорусі в пунктах пропуску на виїзд з України».

Нагадаємо, сьогодні, 3 вересня, президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що Білорусь «радикально» посилила прикордонний контроль з Україною через «потік зброї». «Ми змушені були зі своїми братами, близькими людьми (з Україною) повністю закрити кордон. Наглухо. Ще більше, ніж з Північноатлантичним блоком, який для нас завжди, з давніх часів, нібито здавався ворогом номер один», — сказав він.

Схожі новини