Передплата 2024 «Добра кухня»

1 вересня в історії: початок Другої світової війни та прихід Каддафі до влади у Лівії

  • 01.09.2019, 10:34
  • 580

1 вересня 1939 року о 04:45 ранку близько півтора мільйона німецьких солдат увійшло на територію Польщі по всій довжині майже тритисячакілометрового кордону. Одночасно німецька авіація почала бомбардування польських аеродромів, а військові кораблі і підводні човни атакували польські морські бази в Балтійському морі

Нацистський лідер Адольф Гітлер назвав цю операцію оборонною, але Велика Британія і Франція втрутились в конфлікт і 3 вересня оголосили Німеччині війну. Це стало початком Другої Світової війни, розповідає Еспресо.TV з посиланням на просвітницький проект JNSM.

Однак, у перші дні війни, ні Британія, ні Франція не здійснили ніяких рішучих військових заходів проти Німеччини — 4 вересня британцями були атаковані військові кораблі у Північному морі, але Чемберлен відмовився бомбардувати територію самої Німеччини; а Франція, проти якої на Західному фронті було виставлено лише 23 німецькі дивізії, вчетверо менше, ніж французьких, не провела жодної наземної операції.

Тим часом, 8 вересня німецькі війська вийшли на околицю Варшави, 17 вересня радянські війська почали окупацію Польщі зі Сходу. 23 вересня у Бресті пройшов спільний парад радянських і німецьких військ — його приймали випускник Казанського танкового училища і Академії Генштабу міністерства оборони СРСР генерал Гайнц Гудеріан і випускник Військової академії імені Фрунзе комбриг Семен Крівошєїн. 28 вересня капітулював варшавський гарнізон.

«Вчетверте за свою історію Польща була переділена агресорами і перестала існувати як самостійна політична сила», — наголошується у матеріалі.

Інші важливі події цього дня:

1 вересня 1964 року — в Києві відкрито перший в Україні широкоформатний кінотеатр «Україна».

1 вересня 1969 року — 27-річний капітан лівійської армії Муаммар аль Каддафі очолив військовий заколот, завдяки якому була повалена влада короля Ідріса I і проголошена Лівійська арабська республіка. Каддафі очолив вищий орган країни — Революційну командну раду.

1 вересня 1972 року — у Рейк'явіку американець Роберт Фішер переміг росіянина Бориса Спаського і став 11-м чемпіоном світу з шахів.

1 вересня 1983 року — радянськими винищувачами над Сахаліном збито корейський пасажирський лайнер з 240 псажирами і 29 членами екіпажу на борту, котрий на 150 кілометрів помилково збився з курсу. Усі 269 чоловік, що летіли з Нью-Йорка в Сеул, загинули.

1 вересня 2004 року — у заручники захопили понад 1100 людей, які були на урочистій лінійці в школі № 1 північноосетинського міста Беслан.

Схожі новини