Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У Львові відкрили «Дзвін Пам’яті» як символ скорботи за невинно вбитими українцями

  • 31.08.2019, 18:33
  • 796

Сьогодні на Меморіалі жертв політичних репресій комуністичного режиму в Україні, що на Янівському цвинтарі відкрили архітектурно-скульптурну композицію «Дзвін Пам’яті».

Так вшанували тисячі невинно вбитих українців у 1839−1941 роках, повідомляє пресслужба Львівської міської ради.

До події долучився міський голова Львова Андрій Садовий.

«Це лише одна із історичних сторінок репресій української нації, яка має стати прикладом для всього світу та об’єднати для боротьби проти політичних репресій. Нам не 28 років — нам сотні років боротьби за незалежність. Я вдячна найкращим синам та дочкам України за той патріотичний простір, що нас оточує, за спільну роботу і результат, який ми сьогодні бачимо. Ми всі разом зробили цей Меморіал і я щаслива, що сьогодні ми бачимо такий результат. Дякую міській та обласній раді за те, що почули нас та зробили все для спільного результату, адже без визнання власної історії та достойного шанування героїв минулих поколінь жодна нація не може бути щасливою у майбутньому», — зазначила голова Всеукраїнської Ліги Українських жінок, перший заступник голови Національної Ради жінок України Марія Петрова.

«Меморіал є запізнілою даниною тисячам невинно убієнних священиків, монахів та монахинь, робітників, інтелігенції — усім українкам і українцям, яких у червні 1941 року судилось до дна випити криваву чашу московського комуно-більшовицького геноциду на землях Західної України.

За період з 1939 до 1941 років із Західної України було депортовано близько 1,2 млн. осіб. Це були найстрашніші репресії після періоду колективізації в СССР. Радянська влада репресувала в 3−4 рази більше людей, ніж гітлерівський режим у період своєї окупації. Значна частина депортованих, серед них жінок та дітей, загинуло від морозів, хвороб, виснаження й голоду.

Кількість жертв у тюрмах Львова оцінюється приблизно в 4000 осіб. Хоча дані далеко не повні, можна скласти уявлення про масштаби в’язничного терору при відступі більшовиків із Західної України. В юрмах Західної України на початковому етапі війни закатовано орієнтовно 22 000 осіб", — повідомили організатори.

Цей захід також доповнять Міжнародною конференцією «Подолання насильства заради миру», яка відбудеться 4 вересня у Львові. Вона буде фундаментом підготовки платформи для доповіді щодо насильства політичних репресій, порушення прав людини в Україні та світі.

Участь в заходах візьмуть представники з 46 країн світу, яких об’єднує Світова федерація українських жіночих організацій.

Схожі новини