Передплата 2024 ВЗ

Підвищення зарплат, маркування ліків, скасування шкільної форми та банкнота у 1000 гривень: які зміни чекають на українців восени

  • 31.08.2019, 09:58
  • 1 348

Восени українців чекає низка важливих змін: педагогам підвищать зарплати, а дрібні гроші почнуть виводити з обігу.

Які ще нововведення принесе прийдешній сезон, пише сайт «Сьогодні».

Вересень

На початку осені відразу кілька нововведень торкнуться шкіл. Шкільна форма не буде обов'язковою — цю норму ще у червні скасував указом Володимир Зеленський. Вчителям же починаючи з цього навчального року заборонять оголошувати на весь клас оцінки — тільки особисто батькам або учню. Скасують і дошки пошани.

У разі нестачі педагогів школам дозволять залучати до уроків приватних репетиторів або водити дітей на уроки в гуртки. У перший місяць осені педпрацівникам дитсадків і ПТУ, яких не торкнулося підвищення в минулому році, піднімуть зарплату на 10%. Наприклад, вихователь в садочку буде отримувати не 4173 грн, а 4590.

У вересні починається кампанія МОЗ по боротьбі фальшивими ліками — на упаковки медпрепаратів почнуть наносити маркування з даними про «оригінальність» препарату. Трохи пізніше для пацієнтів випустять мобільний додаток для сканування таких кодів з подальшою перевіркою в Держлікслужбі.

Для об'єднань співвласників багатоквартирних будинків запустять нову програму з утеплення. Ті зможуть подавати на участь в ній заявки до Фонду енергоефективності та відшкодовувати 40−50% витрат на модернізацію своїх будинків.

Жовтень

Середина сезону ознаменується «грошовими» нововведеннями: з жовтня в оборот введуть нову банкноту номіналом в 1000 грн, а ось 1-, 2- і 5-копійчані монети, навпаки, почнуть виводити з обігу. Крім того, розширять перелік уповноважених відомств, через які українці можуть отримувати монетизовані субсидії. Якщо раніше їх видавали 38 банків, то з жовтня до них приєднаються ще й місцеві органи соцзахисту.

З жовтня українцям дозволять фотографуватися на документи в головних уборах. Правда, тільки з релігійних міркувань і не закриваючи обличчя.

У другій декаді місяця в Україну завезуть близько 500 тисяч доз вакцин проти грипу. Їх зможе купити кожен бажаючий в аптеці і зробити щеплення у свого лікаря або в приватній клініці, якщо вона працює з НСЗУ. У минулому році ціна дози коштувала близько 200−300 грн.

В середині осені вступлять в силу і нові норми пожежної безпеки в готелях: їх будуть зобов'язані будувати вогнестійкими і так, щоб забезпечити під'їзд пожежних машин, дозволять встановлювати системи гасіння тонкорозпиленою водою і пристрої для раннього виявлення загроз.

Листопад: рейси і туалети

В останній місяць осені стане обов'язковим використання міжнародного номера банківського рахунку (IBAN). Це дозволить привести українські банківські стандарти у відповідність з міжнародними, а ще — допоможе банкам точніше ідентифікувати країну і банк платника і одержувача, уникнути помилок і швидше проводити перекази.

У листопаді набудуть чинності будівельні норми, за якими число жіночих туалетів в кінотеатрах і театрах виросте вдвічі. Згідно з новими вимогами, в туалетах кінотеатрів передбачать один унітаз на 15 осіб (раніше 30), а в театрах — один на 10 (раніше 20).

Нарешті, в листопаді українцям додадуть нові і зручні лоукост-авіарейси відразу три перевізники. Wizz Air збирається літати з Одеси до Вроцлава, Катовіце, Братислави та Будапешта (від 429 грн в один бік), до Гданська (від 719 грн) і Берліна (від 1729 грн), Ryanair — з Одеси до Будапешта (від 250 грн), а його дочірня компанія Laudamotion — з Києва до німецького Штутгарта (від 554 грн). До слова, нові рейси будуть і місяцем раніше: в жовтні Wizz Air полетить зі Львова до Ларнаки (Кіпр) (від 719 грн), а український SkyUp — з Києва до Пардубіце (Чехія) (від 1200 грн), зі Львова та Харкова до Праги (від 992 і 1500 грн відповідно).

Також стало відомо, що восени подорожчають хліб, гречка і картопля, а масло стане дешевше.