Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Названо ім'я полоненого, якого вимагає Путін

  • 30.08.2019, 12:33
  • 2 228

Росія затягує обмін полоненими, і провокує інформаційну хвилю, щоб підштовхнути владу України до вигідної для себе формули обміну. Президент РФ Володимир Путін вимагає видачі на обмін Володимира Цемаха

Про це заявив журналіст і військовий експерт Юрій Бутусов в Facebook. Він нагадав, що Цемах — командир роти найманців в 2014-му в Сніжному, який є одним з підозрюваних в розслідуванні загибелі «Боїнгу МН-17», передає OBOZREVATEL

«Цемаха викрали українські спецслужби зі Сніжного. З величезним ризиком для життя викрали, провезли через блок-пости російських спецслужб, тому що він був визначений як важливий свідок розслідування, який раніше в інтерв'ю заявляв, що причетний до знищення літака. Цемах є однією з найголовніших цілей прокуратури Нілерландов», — написав журналіст.

За його даними, саме бажання забрати Цемаха і зірвати розслідування змусило Путіна піти на переговори про звільнення полонених.

«Росія всіма силами хоче зірвати судовий процес по „Боїнгу“, який почнеться в Нідерландах в 2020-му році. Суду потрібні не тільки висновки експертів, а й свідки. І Цемах може заговорити, якщо буде вивезений в Нідерланди і отримає гарантії притулку. Його видача в Нідерланди носить для слідчих принциповий характер, саме тому він так важливий для Росії, щоб нанести удар по розслідуванню, і перекласти відповідальність на Україну. Якщо Україна звільняє Цемаха — ми отримаємо претензії Нідерландів, що з нашої вини зірвано ключове розслідуваня, і Україна допомагає РФ уникнути відповідальності», — написав він.

Бутусов стверджує, що йдуть багаторівневі переговори.

«Не в наших інтересах зараз піднімати інформаційну хвилю. Ціна питання дуже висока», — уклав він.

Схожі новини