Передплата 2024 «Добрий господар»

Новий уряд планує вести діалог з Нацбанком для зниження відсотків за кредитами, але незалежність НБУ не порушать

  • 29.08.2019, 19:40
  • 467

Кабінет міністрів України планує проводити переговори з Національним банком для того, аби забезпечити зниження відсоткових ставок з кредитами. При цьому впливати на рішення Нацбанку там не будуть.

Про це повідомив призначений прем'єр-міністр України Олексій Гончарук під час свого виступу у Верховній Раді напередодні призначення, передає Громадське.

«Але уряд має знаходитися у постійному діалозі з Національним банком, щоб вони не були занадто консервативними, щоб вони інколи відпускали, інколи давали можливості дещо більше знизити кредитну ставку для того, щоб люди могли отримати ресурси та використовувати їх для своєї власної справи, для купівлі житла і так далі. Ми це будемо робити», — повідомив Гончарук.

Новопризначений прем'єр-міністр України наголосив, що Кабмін не буде впливати на рішення Нацбанку, адже це підірве довіру інвесторів до України.

Національний банк — є незалежним інститутом, що здійснює державний нагляд у банківській сфері, а також відповідає за монетарну політику (інфляцію та стабільність гривні).

Зазначимо, що під час виборчої кампанії Володимир Зеленський заявляв про необхідність проведення аудиту Нацбанку та ухвалення кадрових рішень за підсумками цього аудиту. Це рішення викликало критику в інвестиційному та експертному середовищі, адже підривало політичну незалежність Національного банку.

Згодом радник Зеленського, Олександр Данилюк, повідомив, що не бачить необхідності у незалежному аудиті Нацбанку, а наприкінці червня Зеленський заявив, що буде захищати незалежність Нацбанку.

17 квітня у Нацбанку повідомили, що міжнародна аудиторська компанія «Делойт» завершила перевірку фінансової звітності НБУ та підтвердила правильність її складання. У самому НБУ заявили, що бачать ризики для своєї незалежності після президентських виборів.

Зазначимо, що голову Національного банку України призначили у березні 2018 року. Термін дії його повноважень, відповідно до законодавства, складає 7 років, тобто має завершитися у 2025 році.

Схожі новини