Передплата 2024 «Добра кухня»

Кремль убив чергового «ворога» за межами Росії, — ЗМІ

Чоловік, якого застрелили в Берліні, перебував у «розстрільному списку» Москви з 2002 року

Вбивство колишнього командира військ Чечні, який воював проти Росії, був убитий в центрі Берліна. Зростають підозри, що Кремль міг відправити агента в Німеччину, щоб розібратися з ворогом російського уряду. Адже він вдавався до цієї тактики багато разів у минулому.

Про це пише УНІАН з посиланням на New York Times, додаючи, що жертвою став чоловік на ім’я Зелімхан Хангошвілі. Він воював проти армії Росії під час Другої Чеченської війни 20 років тому. Дорогою до п’ятничної молитви до чоловіка під’їхав невідомий на велосипеді й вистрілив йому двічі в голову з пістолета з глушником. Про це розповіли очевидці.

Російський уряд у 2006 році легалізував вбивства за кордоном людей, які були визнані терористичною загрозою. Тим самим Москва відновила стару радянську практику. Кремль ніколи не визнавав, що користується повноваженнями, якими його наділили ці законодавчі зміни. Він завжди заперечував всі подібні звинувачення, зокрема причетність до замаху на колишнього шпигуна Сергія Скрипаля на території Великої Британії. В Україні з Москвою пов’язують цілу низку вбивств і замахів. В Німеччині Хангошвілі говорив близьким друзям і представникам влади, що його ім’я в списку розшукуваних Москвою з 2002 року. Поліція Німеччини арештувала 49-річного росіянина, якого публічно називають «Вадим С.». Його звинувачують в «підступному вбивстві».

Водолази поліції знайшли у річці неподалік зброю нападника. Це був пістолет Glock 26. Вбивство колишнього чеченського командира було добре сплановане. Наблизившись до жертви з заду і вистріливши щонайменше двічі, вбивця одразу поїхав на південь до узбережжя. Двоє очевидців бачили, як він викинув свій велосипед і пластиковий пакет у річку Шпрее.

Очевидці викликали поліцію, яка потім знайшла підозрюваного в чагарниках неподалік. Там він переодягався й, вочевидь, збирався продовжити втечу на мопеді. У нього при собі була велика сума грошей. Особу підозрюваного встановили за його паспортом громадянина Росії. Хоча достовірність його документів ще не була підтверджена. В Берлін він приїхав з Москви з пересадкою в Парижі за кілька днів до вбивства. З німецької столиці підозрюваний збирався летіти назад в російську столицю.

Адвокат, добре знайомий зі справою, сказав, що на Хангошвілі нападали й раніше. Він пережив щонайменше два замахи у Грузії, а потім шукав безпечне життя в Німеччині.

«Він був постійно під загрозою з боку росіян», — каже директор Німецької кавказької громади Еккехард Маасс, який допомагав Хангошвілі отримати притулок на німецькій території.

«Його смерть вписується в довгий список умисних вбивств, які скоїли росіяни за останнє десятиліття», — додав він.

Видання нагадує про низку подібних нападів і вбивств в Україні. У 2016 році у Харкові нападник на велосипеді вистрілив у колишнього офіцера-артилериста ЗСУ Євгена Шуховеєва, поранивши його. Зловмисник втік. Його так і спіймали. Через рік після того чоловік, який видавав себе за журналіста французької газети Le Monde, спробував застрелити двох чеченців: Аміну Окуєву й Адама Осмаєва. Вони воювали проти російських сил на боці України. В той раз обоє жертв нападу вижили. Але Окуєва все ж загинула пізніше, коли її автомобіль обстріляли на околицях Києва.

Чеченські дисиденти й колишній військові, які живуть за межами Росії, часто стають жертвами нападів. У 2009 році Суліма Ямадаєва, якого сучасний лідер Чечні Рамзан Кадиров вважав своїм ворогам, був застелений на парковці в Дубаї.

Схожі новини