Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Мозаїку заводу “Кінескоп” - у музей “Територія терору”

2 вересня збережену частину мозаїки (на фото) з паркану колишнього заводу «Кінескоп» (вул. Героїв УПА, 73) передадуть на зберігання у музей «Територія Терору». Про це повідомив “ВЗ” заступник міського голови Львова з питань розвитку Андрій Москаленко.

Мозаїку створено в 70-х роках минулого століття, її автор — художник Володимир Патик (той самий, що створив легендарну «рибну» мозаїку на фасаді будинку по вул. Володимира Великого). На фресці паркану заводу «Кінескоп» зображено дівчину, яка тримає лампу — як символ науково-технічного прогресу. Експерти кажуть, ця мозаїка має історичну та мистецьку цінність.

«На території колишнього заводу «Кінескоп» компанія-забудовник розпочала будівельні роботи. Тут будуть офісні будівлі. Згідно з проектом, передбачено демонтаж паркану, — продовжує розмову Андрій Москаленко. — На паркані — цінна мозаїка. Після обстеження ми попросили компанію, щоб призупинила ремонтні роботи. Мозаїку можна відправити на збереження до музею «Територія Терору».

5 червня 2019 року виконавчий комітет Львівської міської ради дозволив інвестору будівництво офісів на «Кінескопі», а вже у серпні громадські активісти Львова забили на сполох — мозаїку авторства Володимира Патика трохи понищено… «Демонтаж паркану був передбачений у проекті. Його потрібно було забрати, щоб зробити додатковий простір для робіт. Однак, ми позитивно відреагували на побажання мерії і зберегли цю стіну. Зараз роботи призупинені», — прокоментував власник готельного комплексу Юрій Канюк, який займається зведенням офісного центру.

Схожі новини