Передплата 2024 «Добрий господар»

Горіховий Спас - 2019: історія й традиції свята та як гадати на любов, гроші і удачу

  • 29.08.2019, 09:10
  • 1 090

У 2019 році Горіховий, або Третій, він же Хлібний, Спас українці відзначають 29 серпня, у четвер. Це — неперехідне свято, тобто відзначається в одну й ту ж дату з року в рік.

У народі це свято називають Горіховим Спасом, оскільки до цього дня достигали лісові горіхи та їх можна було заготовляти на зиму, пише УНІАН.

Третій Спас: історія свята Третій Спас встановлений православною церквою на честь перенесення до Константинополя Нерукотворного образу Ісуса Христа. Звідси й інші назви свята — Полотняний Спас, Спас на полотні, Нерукотворний Спас. За переказами, Ісус умив обличчя водою та потім витер рушником, на якому відбився його лик. Це рушник з нерукотворним зображенням Спасителя зцілив володаря Едесси від смертельної хвороби, що сприяло поширенню там християнства.

Що не можна робити на Горіховий Спас

У цей день, як і в будь-яке інше церковне свято, не можна влаштовувати гучні гуляння, сваритися, лихословити, бажати комусь зла, адже воно може до Вас повернутися.

Під заборону на Третій Спас потрапляє й відмова у допомозі нужденним. Пам'ятайте, що на Горіховий Спас не можна відмовлятися від роботи, оскільки це час збирання врожаю. Крім того, наші предки вірили, що 29 серпня не можна ходити в ліс без оберега, адже там у цей день можна зустріти нечисту силу.

Традиції свята Третього Спаса

У давнину говорили: «Перший Спас — на воді стоять; другий Спас — яблука їдять; третій Спас — на зелених горах полотна продають», тому третій Спас ще називали «Спасом на полотнах», «Спасом на полотні», «Полотняним спасом». У цей день було заведено торгувати полотнами, полотнами.

29 серпня святять нові криниці. У це свято чистять до осені цілющі джерела, п'ють підземну воду, обходять колодязі колами, як би замикаючи теплу пору року. Також на Хлібний Спас печуть пироги з нового хліба: «Третій Спас хліба припас». З третього Спаса починалася й заготівля лісових горіхів. У цей день не проходили великі свята, оскільки починалася підготовка до завершення літніх польових робіт до настання дощів. Ну, й пам'ятайте, що в це свято, як і будь-яке інше церковне, ходять до церкви і моляться, а також святять горіхи, яблука, мед, хліб.

OBOZREVATEL зробив добірку з найпопулярніших ворожінь на Хлібний Спас.

Ворожіння на любов

Потрібно зірвати горіх з дерева, з'їсти його і визначити смак. Солодкий горіх віщує удачу в любовних справах, гіркий — розчарування, зраду коханої людини, самотність.

Ворожіння на гроші

Потрібно взяти 29 горіхів фундука (ліщини), пронумерувати їх фломастером або маркером до 28, а останній горіх залишити без цифри. Далі горішки потрібно покласти в коробку або банку, з закритими очима перемішати і вимовити: «29 відповідачів — моїх порадників. Сік землі ви в себе збирали, світ дізнавалися. Скажіть, що чекає на мене?»

Потім потрібно закрити очі і по черзі витягнути 7 горіхів. Якщо більшість горіхів випадуть з непарними номерами, значить, на вас чекає успіх і матеріальне благополуччя.

Ворожіння на удачу

Щоб згадати на долю, удачу і швидке заміжжя, потрібно захопити з кошика жменю горіхів. Якщо горіхів виявиться парна кількість — бажання збудуться, непарне — доведеться почекати і потерпіти.

Схожі новини