Передплата 2024 ВЗ

Лауреатом Премії імені Василя Стуса 2019 року став Влад Троїцький

Премією імені Василя Стуса за 2019 рік нагороджений театральний режисер, засновник центру сучасного мистецтва “ДАХ”, фестивалю “ГогольFest” та музично-театральних проектів “ДахаБраха”, “Dakh Daughters”, “Nova Opera” і “ЦеШо” Влад Троїцький.

Члени журі оголосили ім’я лауреата під час урочистої церемонії, яка відбулася 28 серпня у Національному музеї Тараса Шевченка, передає Еспресо.

Василь Стус — це людина, яка не боялася бути незручною, — зазначив під час церемонії нагородження Влад Троїцький. — Бути незручним — це не завжди безпечно. Але, можливо, саме на таких долях формується дух нації і країни. Це велика людина. І бути нагородженим цією премією — велика честь для мене".

«Крім того, що Влад Троїцький розповідає світу про українців, українську культуру, він розповідає ще й українцям про українців. Ми дуже добре розумією, що управлінська культура і культура організаційна є похідними від культури нації. Ми дякуємо Владу Троїцькому за його позицію і його внесок в українську культуру», — наголосив заступник декана Києво-Могилянської Бізнес-Школи Едуард Мальцев.

Лауреат Премії імені Василя Стуса отримав грошову винагороду та оновлену статуетку, макет якої разом із новим оформленням Премії розробив київський дизайнер Дмитро Покрасьон.

Під час заходу також уперше було показано фрагмент із музично-поетичного проекту за віршами Василя Стуса режисера і драматурга Клима (Володимира Клименка), який він готує разом із акторами театру «ДАХ».

Нагадаємо, Премія імені Василя Стуса була заснована 1989 року Українською асоціацією незалежної творчої інтелігенції на чолі з Євгеном Сверстюком (1928−2014). Її вручають літераторам, митцям, режисерам, музикантам, культурним менеджерам за внесок в українську культуру й стійкість громадянської позиції.

Починаючи з 2016 року, Український ПЕН, Києво-Могилянська Бізнес-Школа та видавництво «Дух і Літера» взяли на себе справу продовження цієї ініціативи.

Лауреатами Премії в різні роки ставали Опанас Заливаха, Михайлина Коцюбинська, Василь Овсієнко, Іван Світличний, Мирослав Маринович, Євген Захаров, Володимир В’ятрович, Марія Бурмака, Сашко Положинський, Святослав Вакарчук, Тарас Компаніченко, сестри Тельнюк, Олександра Коваль, Сергій Жадан, Борис Ґудзяк.