Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Зеленському нагадали про долю Януковича

Президент Володимир Зеленський має пам'ятати, що абсолютна влада несе ризики і спокуси. Що показав приклад Віктора Януковича.

Про це заявив політолог Володимир Фесенко, — повідомляє Gazeta.ua.

«Для Зеленського цей період був вкрай успішним. Зі «слуги народу» він перетворився на господаря країни. Абсолютна перемога на парламентських виборах дала йому можливість контролювати Верховну Раду і наступний склад уряду. З попередників такого ні в кого не було.

Спектаклі з вихованням чиновників перед камерами дали результат для його партії на виборах. З іншого боку, він хотів показати чиновникам, що не маріонетка, а головний начальник.

Зеленський зберігає прозахідний курс. Будує модель ліберальної демократії. Реформи триватимуть. Але з іншою стилістикою. Темпи можуть стати швидші.

Водночас вже проявляються проблеми. Перша — немає системної кадрової політики. Керується «довіряю, не довіряю», рекомендаціями знайомих. Такий психологічний комплекс був у Порошенка. Спільна гра у КВК — це не привід призначати на високу посаду. Також були сумнівні призначення. Наприклад — голови Луганської облдержадміністрації (5 липня ним став колишній «регіонал» Віталій Комарницький. — Gazeta.ua).

Друга проблема — узгодження рішень всередині команди. Поки це не дуже помітно. Прикладом став законопроект про люстрацію чиновників часів правління Порошенка. Що викликало масу критики. Абсолютна влада спокушає і створює ризики. На цьому погорів Янукович. І про це треба пам'ятати Зеленському.

Протягом року президент має дати потужний імпульс для подальшого розвитку країни. Мінімум — зберегти стабільність", — каже Володимир Фесенко.

Схожі новини