Передплата 2024 ВЗ

«Так, наче Василько ожив, і я знову змогла його побачити»

Побачили світ книжка і фільм про видатного українського поета-політв’язня Василя Стуса

В одній з львівських книгарень відбулася презентація нової книжки Сергія Дзюби та Артемія Кірсанова «Заборонений» — про життя і боротьбу Василя Стуса. Того ж дня у Кінопалаці відбувся допрем’єрний показ одноіменного фільму за цією книжкою, авторами сценарію якого теж є Сергій та Артемій.

Як розповіли автори, робота над книжкою тривала майже три роки. Вони вивчали архівні матеріали, які надав син Стуса Дмитро, зустрічалися й розмовляли з людьми, які особисто знали незламного борця проти радянської тоталітарної системи, зокрема встигли ще поспілкуватися з Левком Лук’яненком, який сидів зі Стусом в одній камері на початку 80-х років минулого століття. «Наша книжка не є суто документальним твором, — каже Артемій Кірсанов. — Тим, хто досконало знає життя і творчість Стуса, вона не скаже нічого нового, але багато розповість тим, хто про нього нічого не знає».

Розповідаючи про те, як відбувався добір акторів на ролі у фільмі «Заборонений», Сергій та Артемій зазначили, що, коли уже були затверджені всі актори, виконавця головної ролі так і не знайшли. Нарешті, коли почалися проби з Дмитром Ярошенком, з’явилася надія, що виконавець ролі Стуса таки знайшовся. Щоправда, Дмитра теж затвердили не відразу. Вражає неймовірна зовнішня схожість актора зі Стусом, а ті, хто знав поета, кажуть, що і манера читати вірші, жести, міміка теж неймовірно схожі. Про це говорила й сестра Василя Марія Стус: «Так, наче Василько ожив, і я знову змогла його побачити».

У книжці, як і у фільмі, багато уваги приділено оточенню Стуса — Аллі Горській, Івану Дзюбі, Михайлині Коцюбинській, а також його стосункам з дружиною Валентиною Попелюх і судовому процесу, який показав усе фарисейство і несправедливість радянської системи. Роки, проведені у засланні, теж яскраво показали загнивання і кінець тоталітаризму.

З 5 вересня фільм «Заборонений» виходить на екрани. Його мали б показувати не лише у кінотеатрах, а й у навчальних закладах, адже життя і боротьба Василя Стуса — це той взірець, на якому повинна виховуватися наша молодь.

Схожі новини