Передплата 2024 ВЗ

ПЦУ погрожує Філарету штрафом, - Churcher

  • 27.08.2019, 15:35
  • 915

На інсайдерському телеграм-каналі Churcher опублікували копії звернення Міністерства культури України до Патріарха Української православної церкви Київського патріархату, в якому вказано, що церковному діячу грозить грошовий штраф за його діяльність

Автори Churcher переконані, що це є, зокрема, наслідком особистої боротьби проти Філарета молодого митрополита Епіфанія, предстоятеля Православної церкви України: «У п’ятницю ми писали про сумніви, які мав Епіфаній, відвідуючи Самбірщину. Предстоятеля непокоїла можлива реакція Філарета, яка викликана зазіханнями молодого митрополита на банківські рахунки УПЦ КП, а також спробою Мінкульту налякати старця та показати йому безперспективність боротьби», передає Leopolis.news

За що конкретно Філарету загрожує штраф? Пояснюють автори телеграм-каналу Churcher: «Оскільки Філарет був явно не задоволений позбавленням його права керувати Київською єпархією, він написав до Мінкультури лист, в якому вимагав припинити процес реєстрації декількох організацій, які належать до ПЦУ. Неважко здогадатися, що серед цих „організацій“ є декілька колишніх громад УПЦ КП. Відповідь Мінкульту теж цілком очікувана — жодного припинення/блокування не буде, а якщо „Почесний Патріарх“ захоче продовжити спиратися — отримає адміністративний штраф, оскільки такі листи можуть бути розцінені як „намагання втрутитися в діяльність посадових осіб“, а це, дійсно, забороняється та „тягне за собою відповідальність згідно із законом“, тобто — накладення штрафу від ста до ста п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян».

«Гроші, звісно, у Філарета є, врешті-решт, за стільки років духовної діяльності кожен здатен їх наскладати. Тому сплатити 1700−2550 гривень — це для голови УПЦ КП не проблема, — відзначає Churcher. — Справжня проблема — це тотальна відсутність підтримки серед представників чинного державного апарату, і це вже стійка тенденція останнього півріччя, яка найближчим часом не зміниться. Знущальні погрози штрафами ніби натякують на сторону, яку обрало Міністерство культури, забувши про те, що держава не має права втручатися в церковні справи…»

«Тому, якщо старець не зможе знайти собі союзників серед нової політичної еліти, боротьба з митрополитом Епіфанієм буде лебединою піснею церковно-політичного діяча Філарета Денисенка, і висловлювання про пенсію вже не будуть такими образливими, оскільки відбиватимуть реальність, на яку ображатися просто немає сенсу», — підсумовують автори телеграм-каналу Churcher.

Схожі новини