Передплата 2024 ВЗ

У Росії заявили, що цезій-137 потрапив в організм лікаря в Архангельську з їжею, а не через вибух

  • 23.08.2019, 16:34
  • 870

Уряд Архангельської області Росії відзвітував про підсумки обстеження місцевих лікарів, які допомагали постраждалим від вибуху ракети з радіоактивним джерелом живлення.

У 110 обстежених фахівців «перевищення допустимих рівнів радіоактивності не виявлено», передає Радіо Свобода.

Водночас регіональна влада вперше офіційно підтвердила, що в одного з лікарів у м’язовій тканині дійсно знайшли радіоактивний цезій-137. Але фахівці Федерального медико-біологічного агентства в Москві вирішили, що він потрапив туди не в результаті контакту з потерпілими, а «через продукти, які він (лікар — ред.) вживав у їжу». За даними московських експертів, цезій-137 може «накопичуватися в рибі, грибах, лишайниках, водоростях».

Раніше один зі співробітників Архангельської обласної лікарні розповів, що лікаря, у якого знайшли цезій-137, сказали, що радіонуклід він міг отримати під час поїздки в Таїланд. «Ти просто наївся там фукусімських крабів!» — цитував колега лікаря слова фахівців із Москви.

Нагадаємо, вибух на полігоні в Архангельській області стався 8 серпня. Загинули щонайменше п'ять співробітників державної корпорації «Росатом». Міністерство оборони Росії не розкрило подробиць випробувань.

«Росатом» наполягає, що надзвичайна подія сталася під час робіт із реактивною установкою. Росгідромет повідомив, що в день вибуху радіаційний фон у Сєвєродвінську (центральна частина міста розташована більш як за 40 кілометрів від селища Ньонокса, поблизу якого в акваторії Білого моря стався вибух) короткочасно зріс в 16 разів, але впродовж дня нормалізувався.

Схожі новини