Передплата 2024 «Добрий господар»

Гостей вітає сам Микола Гоголь: на Полтавщині триває ХХІ “Сорочинський ярмарок”

Село Великі Сорочинці на Полтавщині з ХІХ століття славиться проведенням найколоритнішого ярмарку в Україні. Особливої популярності ярмарок набув після виходу у світ знаменитої повісті “Сорочинський ярмарок” українського письменника Миколи Гоголя, який народився у Сорочинцях.

На п’ять днів Великі Сорочинці, як і щороку, знову перетворилися на велику сцену фольклорного дійства, що триватиме до 25 серпня.

Зараз захід під брендом «Сорочинський ярмарок» — це не просто потужне торгове свято, на якому свою продукцію представляють провідні підприємства з України. «Сорочинський ярмарок» — ще й яскраве театралізоване дійство за участю героїв творів Миколи Гоголя і фольклорних колективів.

Цьогорічний національний «Сорочинський ярмарок» присвячений 210-річчю від дня народження Миколи Гоголя. Щодня на різних сценах вранці гостей ярмарку вітає сам Микола Гоголь і герої його творів — Хівря, Черевик, Афанасій Іванович та інші, ролі яких грають актори Полтавського музично-драматичного театру.

На цьогорічному ярмарку понад сорок народних майстрів проводять майстер-класи: вишивка, гончарство, лозоплетіння, ляльки-мотанки, дідухи, бісероплетіння. На ярмарку любителі солом’яних брилів поїдуть додому з капелюхом власного плетіння. Тут навчать, як варити борщ, варенуху, галушки, ліпити вареники… Усі ці смаколики можна не лише дегустувати, а й наїстися досхочу. Ціни — різні, як на ярмарку. Здебільшого високі. Бо, за словами народних умільців, на ярмарку підняли ціну на оренду місця. За шість квадратів на ярмарку брали 7 тисяч гривень. А це вдвічі більше, ніж минулого року. Тому продавці вишиванок і різьблених виробів більше розраховують на нові ділові контакти. Та й платоспроможність покупців, кажуть, цього року ще більше впала. Якщо три-чотири роки тому народ купував дорогі вишиванки, то тепер, здебільшого, беруть дрібні сувеніри.

Цього року на ярмарку присутнє не лише містечко пасічників і аграріїв, а й містечко виноробів України. Щороку ярмарок відвідують понад 500 тисяч осіб. Свою продукцію тут виставляють майстри і народні умільці не лише з України, а й Білорусі, Молдови, Грузії, Азербайджану, Німеччини, Польщі…

Найбільший ажіотаж на «Сорочинському ярмарку», мабуть, припаде на День Незалежності. Саме 24 серпня перед ярмаркувальниками виступить Вахтанг Кікабідзе.

Схожі новини