Передплата 2024 «Добре здоров’я»

“На все село лишилось може зо дві свині”

На Львівщині через масштабний спалах африканської чуми довелось утилізувати майже 100 тисяч тварин!

Спалах хвороби Монтгомері, більш відомої як африканська чума свиней, зафіксували на Львівщині. Небезпечний вірус потрапив на один із найбільших в Україні свинокомплексів — данське підприємство «Галичина-Захід», розташоване у Стрийському районі. Тут тримали майже 100 тисяч свиней. Усіх їх довелося утилізувати. Жителі села Кавське, що поруч із свинокомплексом, також масово повирізали свиней, аби й до них не перекинулася небезпечна хвороба. Та найбільше вони переживають, чи зможе «Галичина-Захід» відновити роботу, адже це в селі — основний працедавець.

«Свинокомлекс розташований приблизно за три кілометри від будинків, тож у карантинну зону приватні господи не потрапляють. Але приїжджали з районної ветслужби, ми обійшли усі двори, і за рекомендацією ветлікаря майже всі свині порізали. Може, зо дві свині лишилось, — розповів сільський голова Кавського Михайло Мичко. — На „Галичина-Захід“ знищують усіх тварин — і тих, що захворіли, і тих, що здорові. Уявіть собі, у їхніх свинокомплексах було 98 тисяч голів! Далі має бути 40 днів карантину. Наразі не відомо, чи будуть вони відновлювати роботу. Поки що людей не звільняють, але як буде далі? Це ж такі збитки! Для нас важливо, аби підприємство і далі працювало. Адже 95% нашого бюджету — це податки „Галичина-Захід“. Лише податку з доходів фізичних осіб вони платять майже мільйон щомісяця. Там працює майже три сотні осіб — і з Кавського, і з навколишніх сіл».

Тим часом у самому селі дивуються, як на таке велике підприємство міг потрапити небезпечний збудник, адже там дотримувались заходів безпеки. «Люди, які працювали на „Галичині“, вдома свиней не тримали — заборонено, — розповіла „ВЗ“ мешканка села. — Як дізнались в селі про чуму, то хто мав більших свиней, відразу порізали, щоб було на м’ясо. Боялись, що як попадемо в карантинну зону, то доведеться спалити. А на свинокомплексі палять всі туші. На виїзді стоїть поліція, перевіряє машини, які їдуть з „Галичини“, заглядають в багажники, щоб хтось часом чогось не вивіз».

Людям вірус африканської чуми не загрожує — на неї хворіють лише свині. Він не переноситься через повітря, але господар може занести його до хліва, наприклад, з брудним одягом. Особливо, якщо був перед тим у лісі, адже дикі кабани також можуть хворіти чумою. Тому у ЛОДА рекомендують господарям, які тримають у своїх господарствах свиней, мати окремий одяг і взуття, щоб заходити у хлів. Якщо ж свиня захворіла, відразу ж викликати ветеринара. Туші загиблих свиней не можна закопувати — вірус африканської чуми гине при високих температурах, тому їх лише спалюють.

Схожі новини