Передплата 2024 «Добра кухня»

“Зараз піде масовий відтік медиків за кордон...”

Чиновниця ЛОДА Ірина Микичак закликала правоохоронців зупинити трудову міграцію українських лікарів до Польщі

Директорка департаменту охорони здоров'я Львівської ОДА Ірина Микичак закликала правоохоронців перевірити рекрутингові агенції і фонди, які влаштовують українських медиків на роботу у Польщі. Це сталося під час апаратної наради в ЛОДА. Очільниця галузі охорони здоров'я Львівщини заявила, що діяльність таких компаній спричинить масовий відтік з області медсестер та лікарів.

«У медичних закладах почали поширюватися електронні розсилки, рекламні буклети — із запрошенням на так зване дворічне стажування медичних сестер, а також лікарів, — зазначила Ірина Микичак. — Стажування дає можливість фінансування початкової мовної підготовки, надання доступного житла, розроблення індивідуального плану для продовження медичної кар'єри, вирішення усіх питань щодо легалізації перебування українського медика в Польщі. Упродовж двох років гарантується оплата, за яку можна вчитися, харчуватися і жити. Ми вже зараз маємо критичну ситуацію із забезпеченням кадрами, — а зараз піде масовий відтік! Я би просила правоохоронні органи предметно поцікавитися легальністю роботи таких благодійних фондів, рекрутингових агенцій, яких стає все більше, принаймні у Львові».

Також Ірина Микичак повідомила про дивний механізм постановки на облік випускників медичних коледжів. «Держава оплатила їхнє навчання. А тепер вони приходять у медзаклади й вимагають підписати їм довідки, що вони там не потрібні — начебто через те, що вони некваліфіковані… На запитання керівників, для чого вони це роблять, випускники відповідають, що їдуть працювати за фахом за кордон, а тут отримають допомогу від держави. А допомагають їм у цьому посередницькі структури».

Чи відгукнулися на цей заклик правоохоронні органи, журналіст «ВЗ» намагалася з’ясувати у авторки цих слів — директорки департаменту охорони здоров’я ЛОДА Ірини Микичак. Та вона категорично відмовилася щось коментувати. Лише повідомила, що офіційної відповіді від правоохоронних органів не отримала.

А тим часом рекрутингові агенції як працювали, так і працюють, поширюючи інформацію про вакансії за кордоном. Такими оголошеннями рясніють інтернет, фейсбук, обклеєні двори та під’їзди будинків. Можливо, не до поліції треба звертатися нашим посадовцям, а робити усе для того, аби зарплата наших медиків зросла? Адже українські лікарі мають належну кваліфікацію, якщо їх беруть на роботу за кордоном. Якби в Україні платили так, як у сусідніх країнах Європи, не було би такого масового відтоку кадрів, на який нарікає пані Микичак…

За оголошеннями, лікар-початківець у Польщі отримує 1255 доларів на місяць. Середня зарплата сімейного лікаря — близько 2000 доларів, сімейні лікарі зі стажем заробляють понад 2700. Медсестрам платять 800−900 доларів.

Схожі новини