Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

"У Зеленського хочуть повернути диктатуру генпрокурора", - Луценко

  • 19.08.2019, 18:53
  • 610

Генпрокурор Юрій Луценко заявив, що нова команда планує повернути генпрокурору та заступникам кадрові функції, попри те, що це суперечить базовим ознакам демократії

Про це повідомляє Еспресо. TV з посиланням на Цензор.НЕТ.

«Це було однією з вимог отримання безвізу, — зазначив він, уточнивши, що позбавлення генпрокурора і його заступників кадрових функцій, передача їх обраній на з'їзді КДПК і раді прокурорів -» базова ознака демократії й незалежності прокурорів «.

Крім того, Луценко наголосив, що це призведе до авторитарної влади генпрокурора.

«Наскільки я чув, нова команда хоче скасувати ці механізми. Я б наполегливо цього не рекомендував», — зауважив Луценко.

Він припустив, що наступник хоче призначати заступників і місцевих прокурорів сам.

«Відбудеться повернення до диктаторських повноважень генпрокурора, який сам може всіх приймати і всіх знімати», — додав він.

Генпрокурору невідомо, хто є автором цієї ідеї.

«Принаймні зараз її озвучують ті, кого журналісти називають „у Зеленського“. Питання не в тому, що він призначить поганих. Але це може знову регенерувати принцип: посади он того, або я тебе зніму. А розуміння того, що генпрокурор може будь-кого зняти — це дуже небезпечна історія. Я наполягаю, що європейська практика самоуправління без права генпрокурора і його заступників призначати й знімати підлеглих — це дуже правильний підхід. І це один із запобіжників політичних та бізнесових репресій, які процвітали до введення цього механізму», — уточнив Луценко.

Схожі новини