Передплата 2024 ВЗ

Полігон у Грибовичах підготують до рекультивації

  • 19.08.2019, 15:35
  • 578

На Грибовицькому сміттєзвалищі стартували підготовчі роботи до рекультивації (відновлення родючості грунтів). Тендер на ці роботи виграла харківська компанія «Стройтрансавто»

Як розповів «ВЗ» директор ЛКП «Зелене місто» Вадим Ноздря, підготовчі роботи потрібні для того, щоб на сміттєвому полігоні могла працювати важка техніка, яка формуватиме його «купол». «Працюватимемо з озерами фільтратів, — наголошує Вадим Ноздря. — Маємо усунути ті, що найближче до „тіла“ полігону, щоб можна було приступити до схилів та формувати підпірні дамби. Переможець тендеру має підготувати полігон до початку робіт із дегазації та встановити трансформаторну підстанцію підвищеної потужності. Це й стане початком комплексної рекультивації сміттєзвалища, яку фінансує Європейський банк реконструкції та розвитку. Плануємо завершити роботи до кінця року. Після цього — тендер ЄБРР, де визначатимуть генерального підрядника робіт з рекультивації. Паралельно на полігоні відбуватиметься процес дегазації».

А через два роки у Львові, на вул. Пластовій, обіцяють збудувати перший в Україні сміттєпереробний комплекс із європейською технологією механіко-біологічної переробки відходів. Такі заводи працюють у сусідній Польщі. Цього ж року обіцяють відкрити станцію компостування органічних відходів. Вартість цих проектів — 41,75 мільйона євро (25 мільйонів — кредит ЄБРР, 10 мільйонів — грант від екологічних фондів, 6,75 мільйона — внесок міста)

Христина Тибель

Схожі новини