Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Гримчака помістили у СІЗО законно, – прокурор

  • 18.08.2019, 15:33
  • 483

Прокурор у справі підозрюваного у шахрайстві заступника глави МінТОТ Юрія Гримчака Денис Іванов заявляє, що Гримчака, попри помилку в ухвалі суду, помістили у СІЗО законно.

Про це він повідомив в коментарі Українській правді.

«Це не позиція моя особисто чи Генпрокуратури. Це позиція закону, Кримінально-процесуального кодексу. У рішенні від 16 серпня були допущені орфографічні описки — було неправильно зазначено номер справи судом (судом — наголошую), неправильно був зазначений захисник та по батькові підозрюваного.

Але на початку судового засідання встановлювалась особа, відносно якої обирався запобіжний захід. Безпосередньо підозрюваний повідомляв анкетні дані суду. І судове засідання відбувалося відносно Гримчака Юрія Миколайовича. А не Михайловича", — зазначив Іванов.

Прокурор відзначив, що описки у рішеннях суду дуже поширена практика. І за законом суд повинен виправляти помилки за власною ініціативою, або на прохання учасників кримінального провадження.

Іванов визнав, що помилка у зазначенні по батькові фактично перешкоджала виконанню судового рішення, тому прокуратура просила виправити описку. Суд це зробив 17 серпня.

«І тут іде маніпуляція з боку захисту, бо ці два рішення невід’ємні один від одного. Рішення про виправлення описки не може змінювати суть рішення про запобіжний захід і порядок його виконання… В ухвалі від 16 серпня чітко вказано, що воно підлягає негайному виконанню. Але сторона має право оскаржити його в апеляційному порядку», — додав він.

Прокурор не зміг розповісти про умови в СІЗО, де утримують Гримчака. Але відзначив, що підозрюваний з приводу умов утримання і питань здоров’я може звертатися до прокуратури з відповідними заявами, і на них обов’язково будуть реагувати. Але станом на 18 серпня таких заяв не надходило.

Також у прокуратури є відповідні довідки про те, що жодних перешкод для утримання Гримчака у СІЗО немає, і що стан здоров’я дозволяє його утримувати в місцях попереднього ув’язнення.

Нагадаємо, 14 серпня детективи НАБУ спільно з ГПУ та СБУ затримали заступника міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Юрія Гримчака та його помічника нібито під час одержання частини хабара у розмірі 480 тисяч доларів. За даними НАБУ, загалом вони вимагали від представника юрособи 1,1 млн доларів за вплив на прийняття рішень особами, уповноваженими на виконання функцій держави.

Ввечері 14 серпня у будинку Гримчака пройшов обшук. Дружина Гримчака повідомила, що другий затриманий — її рідний брат. Згодом стало відомо, що затримання Гримчака проходило в рамках розслідування справи про напад на Тетяну Чорновол, що стався у грудні 2013 року.

За даними НАБУ, Гримчак та Овдієнко вимагали хабарі від кількох фірм за різні «послуги».

Сам Гримчак заперечує, що брав хабарі, і розповів у суді, як йому пропонували значно більші суми.

16 серпня суд у Чернігові ухвалив взяти під варту на 2 місяці підозрюваного у шахрайстві заступника голови МінТОТ Юрія Гримчака, однак помилився з його ім'ям.

Суд призначив заарештованому Гримчаку заставу у розмірі 6 млн грн., однак дружина Гримчака заявила, що не вноситиме заставу за чоловіка через відсутність грошей.

17 серпня Деснянський суд Чернігова виніс рішення про виправлення помилки в ухвалі про запобіжний захід для підозрюваного у шахрайстві заступника голови МінТОТ Юрія Гримчака. Там була приписка, що цей документ ще не набрав чинності, тому адвокат Гримчака запевняла, що його не повинні арештовувати.

17 серпня суд також взяв під варту на 2 місяці з можливістю застави у сумі 4 млн. грн. другого фігуранта «справи Гримчака» Ігоря Овдієнка.

Схожі новини