Передплата 2024 «Добре здоров’я»

"Цілющий розчин" від раку, ВІЛу і аутизму: у США секти продають людям відбілювач для здоров'я

  • 17.08.2019, 19:58
  • 1 592

Під виглядом ліків від ВІЛ і раку в інтернеті поширюють хімікати, які під час реакції сполучення утворюють відбілювач, попереджає управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA).

Відомство, яке входить до складу міністерства охорони здоров'я і соціальних служб, оприлюднило офіційне попередження ще у понеділок, передає ВВС Україна.

Заява стала реакцією на розчин, що поширюють в інтернеті під брендом «Чудодійний мінеральний розчин» і «Чудодійна мінеральна добавка», або під абревіатурою MMS (Master Mineral Solution).

Розчин складається з 28% солі хлорит натрію та дистильованої води. Покупцям пропонують перед вживанням змішати цю рідину з лимонною кислотою (наприклад із соком лимона або лайма); нерідко кислота продається в комплекті як «активатор». В результаті взаємодії з кислотою сіль перетворюється на діоксид хлору — потужний відбілюючий засіб.

В інтернеті цей розчин рекламується як ліки від багатьох хвороб: від застуди до ВІЛ і раку. Також стверджується, що він допомагає під час «лікування» аутизму. Середня ціна — близько 30 доларів.

При потраплянні в організм відбілювач викликає нудоту, діарею і сильне зневоднення, а при регулярному вживанні може призвести до відмови печінки, попереджають американські посадовці.

Вперше мінохоронздоров'я США попереджав про ризики вживання «чудодійного напою» в 2010 році.

«Церква здоров'я»

Водночас повідомлення про те, що люди п'ють відбілювач, щоб вилікуватися від хвороб, продовжують з'являтися в ЗМІ. У січні цього року канал NBC News писав про групи батьків у Facebook, які практикують «лікування» своїх дітей цим розчином. Такі групи можуть налічувати від кількох сотень до кількох тисяч людей.

Багатьох з цих батьків об'єднує те, що їхні діти страждають на аутизм. І вони думають, що ці засоби можуть його «вилікувати». Автор статті пише, що дітям дають пити діоксид хлору, вводять за допомогою клізми або розчиняють у ванній. Ця практика також зустрічається в Британії та інших країнах (в попередженні FDA не згадується про інші способи вживання відбілювача, крім як через рот).

Люди п'ють побутові хімікати і в Британії, і в інших країнах. Минулого року ВВС провела розслідування — кореспондент звернувся до однієї з груп прихильників MMS, сказавши, що в його родині народилася дитина з аутизмом, який він хотів би «вилікувати».

Йому запропонували допомогу і продали дві пляшки — з хлоритом натрію і соляною кислотою. Немовляті рекомендували давати по 27 крапель на день.

Виявилося, що лідер секти цілителів, «преподобний» Леон Едвардс пов'язаний з «Церквою здоров'я і зцілення Другого виходу», зареєстрованою в США.

Ця доволі велика секта працює у кількох країнах Північної і Південної Америки, Європи та Азії. «Церква» випускає відео, брошури і навіть книги про користь «чудодійних мінеральних розчинів».

Засновник секти — колишній саєнтолог Джим Хамбл. Він стверджує, що відкрив чудодійні властивості хлориту натрію в 1996 році, коли працював в Африці. Там він нібито дізнався, що ним можна вилікувати малярію, але «Червоний хрест», з яким він працював, вважав за краще зберегти в таємниці інформацію про такий дешевий і ефективний засіб.

За версією секти, розчин допомагає не лише при малярії й аутизмі, але й лікує від ВІЛ, прищів, раку та інших хвороб.

Заклики пити цю рідину секта поєднує з квазірелігійною риторикою у стилі «нью-ейдж». Одна з її заповідей — творити добро. Ще одна — розповідати людям про чудодійний ефект розчинів. Вступити до секти в США коштує 35 доларів. Акаунти «церкви» заблоковані у Facebook і YouTube.

Схожі новини