Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Вибух ракети на полігоні в РФ: медиків не попередили про радіацію, а ФСБ вилучила документи в лікарні, - ЗМІ

  • 17.08.2019, 09:34
  • 876

Медиків Архангельської обласної лікарні в Росії спочатку не попередили, що після вибуху на військовій базі біля села Ньонокса біля Сєвєродвінська до них доправили заражених радіацією трьох пацієнтів. Лікарі підписали розписки про нерозголошення інформації. А спецслужби вилучили в медзакладі всю документацію, що стосувалася цих пацієнтів.

Про це пише The Moscow Times з посиланням на джерела в лікарні, які просять їх не називати — через можливу увагу до них з боку спецслужб, повідомляє ТСН.

Усі джерела — це колеги лікарів, які опікувалися постраждалими.

До лікарні трьох постраждалих доправили голими, вони були загорнуті в пластикові мішки. На той час медики знали лише про факт вибуху на військовій базі — і жодних подробиць. Згодом, дорогою до аеропорту, звідки мали летіти на лікування до Москви, двоє постраждалих померли, розповіли троє співрозмовників.

«Ніхто — ні керівництво лікарні, ні співробітники МОЗ, ні регіональні чиновники, ні губернатор — не повідомляли персонал про те, що пацієнти заражені радіацією», — сказав один з хірургів лікарні. Він додав, що в лікарів були підозри про радіацію, але попередження та підтвердженої інформації не було.

Четверо медиків, двоє з яких займають керівні посади, розповіли, що їхніх колег шокувало й обурило таке ставлення до них. Адже і їхнє здоров'я наражалося на небезпеку.

«Співробітники розлючені, якщо не сказати більше. Ми не були готові до цього, й інші люди могли постраждати. Проте, всі виконували свою роботу професійно», — наголосило одне зі джерел.

«Як кажуть наші колеги, в момент, коли привезли постраждалих в Ньоноксі, медики не були попереджені, що це заражeні люди. Тільки через деякий час їм дали свинцеві фартухи, але це вже був не захист. Мова про те, що був радіоактивний пил. Людей ніхто не попередив про зараження, спочатку. Всі, хто там був на той момент, рятували постраждалих. З інших відділень запрошували лікарів на консультацію», — розповідала виданню «Северные новости» працівниця лікарні. Вона уточнила, що із зараженими радіацією спілкувалися понад 50 осіб. Деякі з них вирушили до Москви в терміновому порядку на медичне обстеження.

Співрозмовники The Moscow Times також підтвердили, що медперсонал, який обстежував та лікував постраждалих, доправили до Москви на обстеження. В одного з лікарів виявили радіоактивний ізотоп у м'язовій тканині — спілкуватися із журналістами він не хоче.

Одразу п'ятеро анонімних співрозмовників підтвердили інформацію, що їхні колеги підписали зобов'язання про нерозголошення.

«Їх не змушували підписувати. Але коли три співробітники ФСБ приходять з підпискою і просять розписатися, мало хто скаже «ні», — сказав один зі старших лікарів.

Нагадаємо, 8 серпня в Російській Федерації, на військовому випробувальному полігоні, розташованому на узбережжі Двінської затоки Білого моря, на відстані 40 км від міста Северодвінськ і 100 км від міста Архангельськ, стався вибух. Він супроводжувався людськими жертвами і короткочасним підвищенням радіаційного фону.

Тоді влада регіону РФ запевнила, що викидів шкідливих речовин в атмосферу не було, а радіаційний фон на місці аварії — в нормі. Однак, датчики автоматизованої системи контролю радіаційної обстановки зафіксували підвищення радіаційного фону в російському місті Сєвєродвінськ. Також, район Двінської затоки Білого моря після інциденту на місяць закрили для вільного плавання.

Схожі новини