Передплата 2024 ВЗ

"На прохання Богдана уряд затримує 10 мільярдів гривень виплат на розвиток міст", - міські голови

  • 16.08.2019, 11:52
  • 1 302

Кабмін затримує містам виплату 7,6 мільярда гривень із фонду регіонального розвитку та 2,5 мільярда гривень субвенції на соціально-економічний розвиток

Про затримку з розподілом субвенції «Економічній правді» повідомили одразу кілька мерів.

10 липня уряд затвердив розподіл частини коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку. Розмір розподілу — 2,5 млрд грн.

«З цієї суми 1,4 млрд припадає на малі міста. Вони мають „підтягнути“ на ці кошти свою освітню та комунальну інфраструктуру для того, щоб підготуватися до наступного етапу адміністративно-територіальної реформи. Вже місяць як кошти не надходять своїм законним реципієнтам», — каже керівник Асоціації міст України Олександр Слобожан.

За його словами, ситуацію ускладнює і близький старт нового навчального року адже багато з цих проектів передбачають ремонт та реконструкцію навчальних закладів.

«Наведу вам приклад однієї школи в Прилуках. Коштом перших траншів субвенції вони провели ремонт, а зараз не можуть закупити меблі», — говорить Слобожан. Аналогічна ситуація з проектами, які мають фінансуватись коштом фонду регіонального розвитку.

За словами мера міста Гайворон (Кіровоградська область) Романа Волуйка, очікувалось, що кошти від субвенції надійдуть до кінця липня. У Гайвороні вони були заплановані на реконструкцію площі Героїв Майдану та облаштування парку поблизу із соціальною інфраструктурою.

«Ймовірно, ці затримки — результат політичних ігор. Як на мене, на фоні розмов про можливі дострокові вибори на місцевому рівні влада переживає, що мери можуть пропіаритися за рахунок цих коштів», — каже мер Гайворона.

Насправді ж, за його словами, цей ресурс необхідний для того, щоб території підтримали свій розвиток і розрахувались з підрядниками.

«Для того, щоб витратити ці кошти, потрібно розробити кошторис, провести тендери. Ми планували, що почнемо будівельні роботи у вересні, але якщо вони затримуються, то ми що — будемо змушені класти плитку в сніг?» — пояснює проблематику Волуйко.

«Коштів в рамках ДФРР у нас в цьому році ще зовсім не було. У мене є два об’єкти — дві школи. В одній має відбутися термосанація, в іншій — повна реконструкція. До 1 вересня планували запустити перший об’єкт, вклали свої кошти, передбачені на умовах співфінансування таких об’єктів з державою», — розповідає мер міста Тячів Закарпатської області Іван Ковач.

По другому об’єкту, за його словами, аналогічна ситуація — один з корпусів школи в аварійному стані, ми використали частину власних коштіві. «Що робити далі — невідомо».

За даними державної казначейського служби, у першому півріччі цього року в рамках ДФФР було виділено лише 227 млн грн, із запланованих 6,7 млрд грн.

Мер міста Славута Хмельницької області Василь Сидор підтверджує слабку фінансову дисципліну влади в частині фінансування видатків розвитку.

«У нас ще з попередніх років існує також заборгованість держави по фінансуванню 30-кілометрової зони спостереження. За рахунок 513 тис грн по останнього розподілу субвенції маємо профінансувати покрівлю інклюзивного ресурсного центру. Сподіваємось, що вони нам надійдуть найближчим часом, а не взимку», — каже мер Славути.

На своїй сторінці у Фейсбуці керівник Львівської обласної ради Олександр Ганущин опублікував копію листа за підписом керівника Офісу президента Андрія Богдана, у якому просить призупинити видатки по розподілу частини субвенції на соціально-економічний розвиток та ДФРР до формування нового складу уряду.

В розмові з Е П Ганущин підтвердив: «На Львівську область припадає близько 7% невиділених коштів. Я отримав цей лист своїми каналами і уточнив у секретаріаті КМУ, чи відповідає він дійсності. Мені сказали, що відповідає. Я це пояснюю бажанням з боку нової команди притримати все фінансування, а потім прийти і поділити наново».

Найближчим часом ЕП опублікує офіційну позицію Міністерства фінансів та Офісу президента з цього приводу.

Схожі новини