Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Лавандові гектари на Закарпатті

Пахучий врожай йде на виготовлення ефірної олії та спецій

На додачу до відомої долини нарцисів та менш відомої серед туристів долини часнику у списку закарпатських дивовиж з'явилася ще й лавандова долина. Два гектари квітучих кущів, які манять ніжно-бузковим кольором і неймовірним ароматом. Для туристів — видовище, для власників — досить прибутковий бізнес.

Висадили лавандову плантацію у Перечині. Закладку почали з 300 кущів, які привезли з Болгарії, а далі — пішло-поїхало. На двох гектарах — понад 50 тисяч «провансівських» рослин.

Перший врожай суцвіть зібрали у середині липня. З одного гектара виходить до семи тонн пахучої сировини. Частина йде на сушку (пучки лавандового «сіна» продають по 95 гривень), щось — на переробку.

В асортименті готової продукції — спеції, ефірна олія та лавандова вода. 10-мілілітровий флакончик з «ефіркою» цінять у 300 гривень. Ще б пак: аби виготовити таку кількість олії, потрібно сім-десять кілограмів пресованої сировини!

До анексії Криму Росією масштабним виробництвом лавандової продукції займалися саме на курортному півострові. Тепер на конкуренцію лавандовому імпорту замахнулися перечинські фермери. У найближчих планах — розширити плантацію до п'яти гектарів.

Схожі новини