Передплата 2024 ВЗ

“Хмільну мозаїку” з винзаводу обіцяють зберегти

Міськрада хоче визнати панно цінним об’єктом радянської культури й передати його на баланс музею «Територія терору»

Львівська міська рада хоче зберегти пам’ятку мистецтва — керамічне панно, що залишилося на території збанкрутілого заводу «Укрвино» на Погулянці. Заступник міського голови з питань розвитку Андрій Москаленко, начальник управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко та журналісти здійснили робочий виїзд на територію колись режимного об’єкту, де тепер суцільні руїни цехів, зарослі кущами. Фактично від цілого винзаводу збереглася лише одна мозаїка. Стоїть окремо, вмонтована у аварійну цегляну стіну.

Колишній завод «Укрвино», тепер ДП «Львівське агроторгове підприємство», виставили на аукціон, тому в мерії оперативно розглядають питання збереження панно 1979 року, авторства відомих львівських художників-керамістів Григорія Кічули та Ярослава Шеремети. Як розповів Москаленко, на найближче засідання виконкому винесуть рішення — визнати панно, що на вул. Погулянка, 26, цінним об’єктом радянської культури. Після цього розпочнуть юридичну процедуру передачі його на баланс музею «Територія терору», який зберігає такі цінності.

На панно зображено процес вирощування винограду, виготовлення вина та споживання хмільного напою — з музикою і танцями. «Тут дуже цікава техніка виконання, не схожа на всі інші мозаїки у Львові, — зазначила начальниця управління охорони історичного середовища Лілія Онищенко. — Кожну плиточку створювали окремо. Викласти мозаїку з таких плиточок — це була кропітка робота. Це панно потребує ретельнішого дослідження, як мистецька пам'ятка радянського періоду, не наповнена ідеологічно. Тут добре збереглися кольори, попри те, що панно стояло на вулиці під вітром, снігом, морозом. Зараз будемо радитися із фахівцями, як зберегти цю пам’ятку. Найліпше би було все-таки зберегти його саме на Погулянці. На початку ХІХ ст. тут був „Лісок Венґлінського“, відомого адвоката, який збудував маєток і зробив прогулянковий парк. Потім тут була відома броварня, пиво з якої вважалося найкращим у Львові. У радянські часи тут був винзавод. На прохідній у будь-який час доби можна було за рубель купити пляшку вина…».

«Будемо вирішувати, чи варто панно демонтувати зі стіною, чи зняти кахлі окремо, чи залишити цей об’єкт тут, як наш музейний експонат, — розповіла директорка музею „Територія терору“ Ольга Гончар. — Ми, як музей, хочемо, щоб це зберігалось у публічному просторі, але щоб тоді воно було на нашому балансі. Надалі підпишемо договір із власником, який володітиме територією, про експонування всіх об’єктів»

Після брутальної руйнації цінної мозаїки на магазині «Океан» виконком ЛМР прийняв рішення про аудит усіх цінних об’єктів, які стосуються мозаїк та панно у Львові. «Усіх мозаїк, від ХІХ ст. і дотепер, є 137, — сказала Лілія Онищенко. — Ми зосередилися на мозаїках, створених після 1945 року і дотепер. За незалежної України — це переважно мозаїки, виконані у храмах, їм нічого не загрожує. А от мозаїки, виконані до 1991 року, часто недоглянуті (крім тих, що в інтер’єрах). Перелік усіх цих мозаїчних творів розмістять на Порталі відкритих даних, із фотофіксацією, аби у мерії враховували цю інформацію при видачі дозволів на ремонтні роботи. Управління охорони історичного середовища має подати пропозиції до міського бюджету та виступити замовником ремонту мозаїк, які у незадовільному стані».

Схожі новини