Передплата 2024 «Добрий господар»

"Єдиний, хто може зупинити війну на Донбасі - це Путін", - посол США

  • 15.08.2019, 13:38
  • 500

Повірений у справах Сполучених Штатів Америки в Україні Вільям Тейлор заявив, що війну на Донбасі завершити може лише президент Росії Володимир Путін

Про це він сказав в інтерв'ю виданню Європейська правда, передає Еспресо.TV

Таким чином Тейлор відповів на питання, чи може Україна зупинити війну на сході.

«Ні. Єдиний, хто може це зробити — Володимир Путін. Але що важливо, і що відмінно — те, що у моменти загострень президент Зеленський двічі піднімав слухавку і телефонував Путіну, щоби обговорити ці інциденти. Зараз існує можливість того, щоби президенти України та Росії обговорювали питання Донбасу, Чорного моря, Керченської протоки. Українці та росіяни тепер у принципі здатні про це говорити, і для мене це — надихаюча новина», — сказав він.

Глава посольства США зазначив, що Путін здатний зупинити цю війну хоч завтра.

«Він може просто сказати так званим „ЛНР“ та „ДНР“, щоб ті зупинилися. Він може забрати з Донбасу російську армію, спецслужби, російське озброєння — і все… А Зеленський може мати переговори з Путіним. І не знаю, що думає Путін, я не знаю, що саме він планує — я не достатньо розумний, щоби це зрозуміти. Але я знаю, що на нього тиснуть санкції. Я знаю, що санкції мають вплив. Я знаю, що люди у Москві, в тому числі у близькому колі Путіна, занепокоєні санкціями та шукають можливості послабити їх», — пояснив Тейлор.

Він підкреслив, що санкційний тиск може сприяти тому, аби глава РФ прийняв рішення про припинення війни на Донбасі.

«Санкції тривають значно, значно довше, ніж прогнозували та уявляли собі і Путін, і його команда. Вони впливають і на російську економіку, і на конкретних людей, які обмежені у можливості подорожувати, активи яких заморожені. Це — реальний вплив. І я вірю, що через цей тиск Путін може ухвалити те рішення щодо Донбасу, про яке я кажу», — зазначив глава американського посольства.

Також Тейлор прокоментував можливість введення миротворців на Донбас.

«Миротворці — це варіант, хоч і не єдиний. Про таку можливість говорить і сам Путін, і міжнародна спільнота. Цей сценарій не передбачений Мінськими угодами, але він їм не суперечить… У цьому разі Путін матиме можливість зберегти обличчя. Він зможе сказати: я успішно захистив російськомовних на Донбасі, тепер цю роль бере на себе міжнародна спільнота», — додав він.

Схожі новини