Передплата 2024 «Добрий господар»

Скандальний суд поновив люстрованого у 2014 році заступника генпрокурора

  • 14.08.2019, 17:15
  • 884

Окружний адміністративний суд Києва поновив на посаді першого заступника Генерального прокурора Миколу Голомшу, якого звільнили за законом про люстрацію.

Про це повідомляє Українська правда.

«Розглянувши адміністративну справу за позовом Миколи Голомші до Генпрокуратури, ухвалив — визнати протиправним та скасувати наказ ГПУ про його звільнення з посади першого заступника Генерального прокурора і ухвалив поновити Голомшу на посаді.

Суд вважає, що позивач не може бути притягнутий до відповідальності лише в силу одного факту зайняття ним посади, що не визнавалося правопорушенням на час її зайняття позивачем", — йдеться у повідомленні суду.

У ГПУ ще не отримали відповідне рішення суду і зазначили, що будуть його коментувати лише після ознайомлення.

На думку суду, при проведенні люстрації, вина Голомші не була доведена, а ГПУ як відповідач не надала суду доказів того, що Голомша своїми діями сприяв узурпації влади президентом Віктором Януковичем, чи має стосунок до підриву основ нацбезпеки і оборони або порушення прав і свобод.

Голомшу звільнили за законом України «Про очищення влади». Окружний адміністративний суд Києва пише, що у кожному випадку люстрації має бути дотриманий «індивідуальний характер», а вина працівника має бути доведена в кожному конкретному випадку.

Суд мотивував рішення тим, що Голомша займав у ГПУ не політичну посаду, і не доведено правомірності застосування щодо нього процедур, передбачених законом про люстрацію.

Зокрема, Окружний адміністративний суд Києва дійшов висновку «про недоведеність правомірності прийняття оскаржуваного рішення з підстав, у ньому зазначених, що є достатньою і самостійною підставою для скасування рішення про звільнення».

Нагадаємо, розгляд справи тривав з листопада 2014 року. У квітні 2015 року суд зупинив провадження у справі до вирішення Конституційним судом справи щодо конституційності окремих положень закону «Про очищення влади».

Голомша був першим заступником генпрокурора Віталія Яреми (з 27 лютого 2014 року до 23 жовтня того ж року). У 2015 році він очолив політичну партію «Патріот». 2 серпня голові Окружного адміністративного суду Києва Павлу Вовку та ще 3-м суддям ОАСК вручили підозру у втручанні в роботу Вищої кваліфікаційної комісії суддів та інших можливих злочинах.