Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У Росії цитату з Біблії визнали екстремізмом

  • 14.08.2019, 13:58
  • 690

У російському місті Кірові працівники Вятського державного університету під час експертизи літератури, вилученої у Свідків Єгови, знайшли екстремізм у цитаті зі Старого завіту.

Як повідомляє УНІАН, про це пише місцеве видання «7х7», яке має у розпорядженні висновки експертизи.

Лінгвісти Анна Федяєва та Юлія Ігошина досліджували літературу, вилучену у людей, затриманих у Кірові восени 2018 року. Експерти повинні були дати відповідь слідчим, чи є в цих книгах, журналах і брошурах заклики до будь-яких дій — насильницьких і дискримінаційних — проти будь-якої національної, релігійної або соціальної групи.

Дослідивши літературу, експерти знайшли ознаки екстремізму у фразі «праведники успадкують землю, і будуть жити на ній повік». Це цитата з псалма 36:29 зі Старого завіту. На думку лінгвістів, тут демонструється «пропаганда неповноцінності» за ознакою релігійної належності.

«Йде інформування об'єкта загрози — «неправедників» — про можливість застосування до них насильницьких дій — смерті, яскраво простежується демонстрація зневажливого (презирливого, агресивного) ставлення до цієї групи осіб за ознакою релігійної належності. Йде протиставлення аудиторії за ознакою «свої» і «чужі», оповіщення про домінантний стан очікування насильницьких дій щодо іновірців, заклик до здійснення акту фізичної агресії у формі заподіяння смерті «неправедникам», — цитує видання експертизу.

Лінгвісти дійшли висновку, що в матеріалах єговістів є заклики до дій проти людей іншої віри, але немає закликів до руйнування чого-небудь, як немає і закликів впливати на органи влади. Верховний суд Росії визнав управлінський центр «Свідків Єгови» та його регіональні відділення екстремістськими організаціями в 2017 році. У різних регіонах представники цієї організації зазнають кримінального переслідування за місіонерську діяльність.

Схожі новини