Передплата 2024 «Добре здоров’я»

На Вінниччині виявили кістки гігантської доісторичної тварини

  • 14.08.2019, 10:33
  • 1 289

На Вінниччині знайшли кістки гігантської доісторичної тварини. Селяни спочатку думали, що наткнулися на мамонта, але науковці визначили - це рештки волохатого носорога.

Про це повідомляє ТСН.

На кістки натрапили працівники цегельного заводу, які брали глину для виробництва. Їх фактичного знайшли на самому цегельному заводі. Сільський голова каже, що спочатку не знали, кому належать кістки. Потім з'явилася інформація, що знахідка — носоріг. Це підтвердив і львівський науковець Андрій Бокотей.

«Це кістки з ноги, гомілка і стегно очевидно. Те, що це кістки волохатого носорога, зрозуміло з того, що вони достатньо масивні, товсті і відносно короткі», — каже він.

За його словами, волохай носоріг був другою за величиною твариною, які жили на наших теренах.

«Вони досягали довжиною до чотирьох метрів, висоти до двох і ваги до двох-трьох тон, то природні хижаків у них практично не було на той час. Крім того, на голові вони мали два великих роги. Тобто ця тварина була абсолютно здатна самостійно себе захистити», — розповів старший науковий співробітник Державного природознавчого музею НАН України Андрій Бокотей.

Зараз кістки в сільському музеї. Його директор каже, що селяни і раніше викопували у глиняних кар’єрах схожі рештки, але їх просто викидали.

Фрагменти черепа є у Вінницькому краєзнавчому музеї. В області, зокрема, у двох районах — Погребищенському та Тростянецьому, було немало носорогів. «Територію нашу три рази заливало море. Коли з'являлась суша, це було ще в антропогенному періоді, тоді почали приходити до нас ссавці. Їх надзвичайно було багато у Львівській області», — каже науковий співробітник Вінницького краєзнавчого музею Віра Капшієнко.

У Прикарпатській Старуні у шарах езокериту зберігся цілий волохатий носоріг. Науковці певні, що на глибині ще можуть бути рештки доісторичних тварин.

У Гопчиці теж хочуть продовжити розкопки, але грошей на археологію в сільському бюджеті немає. Зараз кар’єр законсервували — туди більше не пускають важкої техніки. Сільські краєзнавці лише побоюються чорних археологів, адже, окрім кісток, тут є старовинні прикраси і монети.

Схожі новини