Передплата 2024 «Добрий господар»

Сьогодні Маковія, або перший Медовий Спас: традиції та символи свята

  • 14.08.2019, 08:13
  • 2 132

Медовий Спас – перший з трьох Спасів, які святкують православні християни.

Маковей, або Медовий Спас, відзначають 14 серпня. В цей же день починається Успенський піст, який триває до 27 серпня і є досить суворим, пише Сьогодні.LifeStyle.

У понеділок, середу і п'ятницю цього посту потрібно вживати суху їжу, тобто хліб, воду і сушені овочі, а у вівторок і четвер дозволена варена їжа, але без олії.

В суботу і неділю можна вживати рослинну олію, а в день Преображення Господнього — рибу. Крім того, після свята Преображення Господнього за церковним статутом по понеділках, середах і п'ятницях до харчування обов'язково повинні входити плоди нового врожаю.

Що святять на Маковія в церкві

На Маковий Спас прилавки магазинів переповнені медом і маковою випічкою, адже саме їх прийнято освячувати в церкві. Ще в давнину наші предки вірили, що мед на Маковія благословенний Богом, тому має настільки потужну силу, що може навіть лікувати різні недуги. Крім меду, в храм несуть коржики з маком і букети трав. У букеті, який освячують в свято, повинні бути аконіт, чебрець, чорнобривці і обов'язково — мак. Також в букет можна додати лікарські трави.

Спас 14 серпня ще називають Мокрим або Спасом на воді. Все тому, що в цей день цілющі властивості приписують і воді. У колодязі і річки кидають трохи трав, які перед цим присвятили в церкві.

Викидати маковійчики не можна. Навпаки, їх потрібно зберігати в будинку, бажано біля ікон, як оберіг. Навіть сьогодні свяченим маком обсипають дім і худобу, щоб зло оминало господарство десятою дорогою. Цікаво, що в такий букет, приміром, на Житомирщині, кладуть ще моркву, качани кукурудзи, горох, квасолю і кріп. Жителі Черкащини в храми з маковійчиками не ходять, вони святять вінок із квітів і колосків зі свічкою. На Поділлі віруючі приносять до церкви снопи з трав і овочів, з якими після служби обходять будинки, двори та городи, пише УНІАН.

Ще в цей день освячують мед, корисною смакотою від бджіл щедро пригощаються, а для гостей готують пироги, вареники, пряники, а також шулики — печені коржі, які ламають і заливають медовою ситою та розтертим маком.

Маковія 2019: традиції і символи

У різних областях і навіть в сусідніх селах повний перелік зілля для маковійчиків відрізнявся. Втім, основа букета скрізь однакова. Наші предки приписували магічні властивості кожній рослині:

маківки — спасівки, оберіг і символ церкви.

калина — дівоче щастя,

соняшник — сонце і тепло,

рута і нагідки — порятунок від хвороб,

материнка — родинні зв'язки, сила роду,

овес — добробут, гарний урожай,

м'ята — мир і згоду,

ласкавця — ласка і взаєморозуміння,

тирлич — приворітня трава, полин — від нечисті.

Маковійчики потрібно освятити в церкві і зберігати цілий рік.

На Різдво він може виконати роль дідуха, а на Великдень — стане прикрасою для освяченої вербової лози. Маковійським маком обсипали кути в хаті — від відьомських чар і пристріту, а самі макові головки клали під подушку — від кошмарів і мігрені. Також мак розсипали на городі — на врожай, а квіти з маковійчика жінки вплітали у волосся, щоб не випадали.

Що не можна робити на Маковія

Як і під час будь-якого великого релігійного свята, в цей день не можна займатися сільськогосподарськими роботами і робити прибирання в будинку. Так що порядок в городі, саду та квартирі слід навести напередодні.

Не дозволено сваритися, злитися або бажати комусь зла. На Маковія також не можна голосно говорити і шумно святкувати. Справа в тому, що гучні звуки лякають бджіл, а саме в цей день збирають мед.

Схожі новини