Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Зеленський поїде до Макрона одночасно з Путіним?

Роман Безсмертний припускає, що президент Володимир Зеленський незабаром зустрінеться з президентом Франції Емануелем Макроном, а зустрічі "нормандської четвірки" найближчим часом не буде

Щойно звільнений із Тристоронньої контактної групи щодо Донбасу дипломат припустив, що за тиждень на півдні Франції з французьким президентом Емануелем Макроном зустрінеться не лише президент Росії Володимир Путін, а й президент України. Про це Безсмертний заявив в інтерв’ю «24 каналу», — пише «Українська правда».

«Зверніть увагу: ще півроку назад епіцентром системи був Берлін — зараз Париж. Це і бажання самого президента Франції, і ситуація, яка складається в європейській політиці», — зазначив Безсмертний.

З приводу «нормандського формату» він сказав: «Чому зустрічі не треба чекати ось-ось? По-перше, 8 числа у Росії — день голосувань: обираються губернатори, члени Сенату, місцеві ради. На сьогодні для Путіна зробити такий крок — це втратити у рейтингу, він на це не піде. Він тримає тезу «українці — вороги, американці — вороги», зворотне для нього — просідання, він на це не піде.

Наступне. Структурно «нормандський формат» дуже складний. Напередодні зустрічі лідерів, зазвичай, зустрічаються політичні директори, міністри закордонних справ, глави урядів, може, й політичні радники — і тоді лідери. У нас немає міністра, у нас немає уряду — очевидно, що тут буде певна затримка.

А політична визначеність у парламенті є на сьогодні? Розмови і нинішній сигнал Пєскова проте, що там «монолітна фракція», — я думаю, що багатьох цей «моноліт» розчарує за декілька тижнів. Для мене вже очевидно, що в цій партії, як і в усьому українському суспільстві, представлені представники усіх політичних сил. Просто їх назвали так — «Слуги народу», ні більше, ні менше. Я це відчув у розмові з цими людьми.

Очевидно, що і з організаційних, і з політичних питань зустріч відтерміновується".

На думку Безсмертного і для «мінського процесу» Україні спершу варто завершити переформатування влади, визначитися, хто в яких комітетах працює і «звідки вітер дме».

Схожі новини