Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У Львові створять реєстр історичних мозаїк

  • 13.08.2019, 12:14
  • 408

У Львові створять відкритий ¬реєстр історичних мозаїк. Виконком міськради прийняв таке рішення після того, як будівельна компанія знищила мозаїку художника Володимира Патика на магазині "Океан" у спальному районі міста.

Про це повідомляє Gazeta.ua.

Новий реєстр обмежить будівельні роботи, дозволені на об'єктах із цінною мозаїкою. Забудовники зможуть лише ремонтувати частину будівлі з мозаїкою, але не перебудовувати чи зносити.

«Інвентаризація мозаїк до 1939-го в міськраді є. Настав час, аби й радянські мозаїки, що мають цінність, визнати творами мистецтва й історичними пам'ятками, — вважає 63-річна Лілія Онищенко з міськради. — Зараз маємо інформацію про 137 творів. Вони виконані до 1939-го, в радянський час і після 1991-го. Різного розміру. Розташовані не лише на фасадах, а й усередині будівель. Де­які — елементи декору на певній частині споруди. Стежитимуть, чи не руйнують будівельні компанії мозаїку, голови районних адміністрацій, департамент містобудування й управління охорони історичного середовища та інспекція держархбудконтролю Львова. Ці структури також мають враховувати наявність на об'єкті цінної мозаїки, коли готуватимуть містобудівну документацію».

Міське управління охорони історичного середовища також повинне визначити, які з мозаїк перебувають у занедбаному стані та відновити їх.

Схожі новини