Передплата 2024 ВЗ

Чубаров закликав «навіть гіпотетично не думати» про відновлення постачання води і світла до окупованого Криму

  • 13.08.2019, 10:26
  • 665

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров закликав «навіть гіпотетично не думати» про відновлення поставок води і світла в анексований Росією Крим.

Про це він написав у Facebook, коментуючи нові заяви російської влади Криму про необхідність добитися від уряду України забезпечення Криму дніпровською водою, а також відновлення залізничного сполучення між материковою частиною України і півостровом.

«Не думайте, навіть гіпотетично, обговорювати тему можливої поставки води, електроенергії або відновлення залізничного сполучення між материковою частиною України і Кримом поза темою безумовної, повної і негайної деокупації Криму і відновлення державного суверенітету України над Кримським півостровом і прилеглими водами Чорного і Азовського морів», — написав Чубаров.

На думку голови Меджлісу кримських татар, Україна зобов'язана використовувати природні ресурси, наявні на її території, в протистоянні російської агресії і для звільнення захоплених територій.

«Припинення поставок дніпровської води на Кримський півострів у березні 2014 року, а потім здійснена з 20 вересня 2015 року кримськотатарською та українською громадськістю товарна блокада Криму, і кілька місяців пізніше — повне припинення поставок електроенергії в тимчасово окупований Крим, зробило дорожче російським окупантам щорічне утримання окупованого ними Криму на кілька мільярдів доларів», — додав Чубаров.

Нагадаємо, 12 серпня постпред анексованого Криму при президенті Росії Георгій Мурадов заявив, що російська влада півострова має намір звернутися до керівництва Росії з проханням ініціювати переговорний процес з Україною про пропуск на півострів вод річки Дніпро. Про це повідомили російські ЗМІ.

Україна забезпечувала до 85% потреб Криму в прісній воді через Північно-Кримський канал, що з'єднує головне русло Дніпра з півостровом. Після анексії Криму Росією в 2014 році, постачання води на півострів припинили.
Запаси води в Криму поповнюють із водосховищ природного стоку та підземних джерел. За заявами екологів, регулярне використання води з підземних джерел призвело до засолення ґрунту на півострові. Влада Криму регулярно закликає жителів півострова економити воду.

Схожі новини