Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

На Львівщині зграя здичавілих собак тримає в страху ціле село

  • 13.08.2019, 09:15
  • 3 294

Троє роздертих кіз, подушені кури і скалічене лоша – в одному із сіл на Львівщині здичавілі собаки нападають на свійських тварин.

Люди переконані, що це роблять голодні сторожові пси шахти «Степова», розташованої неподалік, натомість копальня від собак відхрещується, йдеться повідомляє ТСН.

Двох своїх кіз, Басю та Асю, пан Петро знайшов пошматованими за сотню метрів від хати: «Плачу, не можу. То ж годувальниця була… Вона нас кормила — і сир, і молоко, і сметана, все було. І діти, і внуки — всі їли». В обід, розповідає чоловік, ішов напувати тварин, і від побаченого вжахнувся. «Один пес злапав її за хвіст, другий за ногу, розтягнули її і задушили. Вим’я вигризли, молоко виїли собаки», — каже Петро Федишин.

Чоловік упевнений, що на його кіз напали пси, які живуть на території сусідньої шахти. Каже, сам 20 років пропрацював в копальні і знає, що собаки там були завжди. «Я їм того не прощу. Пси хочуть їсти, їм на шахті не дають, вони йдуть в село їсти і їдять моїх кіз», — каже селянин. Ймовірно, від тих же собак постраждала і багатодітна мама пані Ольга — того ж дня загризли її козеня. «Я прибігаю сюди — пси розривають козеня. Я відганяла тих собак, дві були білих, одна темна, четверта чорна. Вони допомагають територію шахти охороняти», — каже Ольга Масловська.

Жінка викликала поліцію та хоче, аби керівництво копальні купило їй козу і навело лад з собаками. «Що, тяжко віддати відходи від їдальні, нагодувати тих собак? Та зробіть вольєри, закрийте їх, на ніч випускайте, на день закривайте», — каже селянка. Голодні пси, що полюють на свійських тварин, налякали село — люди бояться не тільки за худобу, а й за дітей. «Діти бігають туди — на площу біля шахти. Не дозволяємо, бо страшно, хто його знає, що та собака, що її в голову стрельне», — каже місцева мешканка Мирослава Федишин.

На шахті кажуть, що в них на балансі немає жодного собаки, а ті, що ходять по території — не їхні. «На козі одна рана, пси якби її кусали, вони б її подерли. Коза там просто лежала, я не знаю, хто її там заїв. То ж бродячі пси», — каже заступник директора шахти Ігор Павліш. За фактом загибелі тварин поліція провела перевірку, допитала свідків, але встановити, чиї собаки — не вдалося. «Керівництво шахти від них відмовляється, тому скеровано відповідний лист в Іванівську сільську раду — саме орган місцевого самоврядування мав би вирішити цю проблему з бродячими собаками», — каже старший слідчий Сокальського відділу поліції Петро Петрашкевич.

У сільраді лист від поліції отримали, але що робити з собаками — поки не знають. «Ну, будемо шось вирішувати. Ну, звідки я знаю, що. Є сесія, а так сама я можу вирішувати? Я сама одиночно не приймаю ніяких рішень», — каже секретар сільської ради Мирослава Огородник. Поки у сільрадІ думають, селяни намагаються випасати худобу впритул до хат, щоб постійно наглядати за тваринами.

Схожі новини