Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

"РНБО ігнорує звернення МОЗ щодо вакцинації населення", - Супрун

  • 12.08.2019, 17:18
  • 567

Президент Володимир Зеленський і РНБО не реагують на питання вакцинації українців

Про це у Facebook написала в. о міністра охорони здоров'я Уляна Супрун, передає Gazeta.ua

«Моєю першою ініціативою після приходу в Міністерство охорони здоров'я було звернення до РНБО із закликом скликання засідання щодо питання вакцинації населення. Ні публічні, ні офіційні звернення не допомогли.

Першими листами новому президенту Володимиру Зеленському і секретарю РНБО Олександру Данилюку теж були заклики скликати засідання РНБО на цю тему. До цього часу ми не отримали відповіді та визначеної дати засідання.

Виглядає, що досі немає розуміння, що вакцинація є не менш важливою, ніж забезпечення військовослужбовців зброєю чи впровадження стандартів НАТО. Без колективного імунітету і вакцинації як пріоритету перших осіб країни — ми не зможемо захистити Україну.

Без розгляду питань щодо імунопрофілактики на засіданні РНБО з відповідними рішеннями, теза про цінність людського життя залишатиметься лише декларацією, не підкріпленою конкретними діями", — поскаржилася Супрун.

За словами керівника МОЗ, поки західні партнери «беруть активну участь у кампаніях із закликом вакцинуватися», українська влада «це питання ігнорує».

«Попри це, тема імунізації часто стає предметом маніпуляцій й інформаційних операцій Росії, що поширює брехню та міфи про вакцини, аби підірвати довіру людей до вакцинації.

В таких умовах ігнорувати питання вакцинації на національному рівні вкрай небезпечно. Наразі маємо не найкращу статистику охоплення щепленнями, а рівень захворюваності на інфекційні хвороби стабільно високий", — додала Супрун.

В.о міністра навела статистику.

Показники вакцинації серед дітей знизилися з понад 90% у 1990-х до 70% у 2000-х і менше ніж до 50% у 2014 році. Зокрема протягом останніх 6 років в Україні відзначається ріст захворюваності на гемофільну інфекцію в 10 разів, на кашлюк в 3,5 раза, захворюваність на дифтерію зросла у 2,5 раза, на правець — у 2 рази. На стабільно високих позначках тримається захворюваність на гострий та хронічний гепатит В.

Наразі маємо найбільший за часи незалежності України підйом захворюваності на кір. Так у 2017 році було повідомлено про 4 782 випадки, у 2018 — про 54 810 випадків. Станом на середину 2019 року повідомлено про понад 54 тис. випадків. З початку спалаху померло 39 людей.

«Ігнорувати таку ситуацію небезпечно», — попередила Супрун.

Схожі новини