Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У новій сесійній залі народні обранці будуть дивитися один одному в обличчя

У новій сесійній залі народні обранці будуть дивитися один одному в обличчя

Розпочався ремонт великої сесійної зали Львівської міської ради, де проводять сесії, громадські слухання та апаратні наради мерії. Він триватиме півроку. Востаннє залу ремонтували аж двадцять років тому. Тепер тут замінять усі інженерні мережі, встановлять нову систему опалення й кондиціонування, закуплять сучасні меблі, і що головне — відновлять історичне «обличчя» зали та її кольористику. Інтер’єр — у білих тонах. Автор концепції ремонтно-реставраційних робіт — Тарас Михаліха. Каже, у новій залі буде усе лаконічно, без зайвого декору — щоб усе було функціональним, для роботи, й нічого не відволікало.

За архівними світлинами 1925 року, велика сесійна зала була «розвернута» до стіни — депутати сиділи спиною до вікон. Тож нова зала для сесій працюватиме за традицією західних країн (парламентська форма дискусій). Столи будуть розміщені так, аби народні обранці дивилися один одному в обличчя. Як показує практика європейських країн, це сприяє кращій дискусії і ефективнішому обговоренню питань, які виносять на розгляд.

Як зазначив начальник управління «Секретаріат ради» Львівської міської ради Юрій Лукашевський, меблі та систему голосування вивезли у Шевченківську районну адміністрацію. Там і будуть проводити сесії на період ремонту залу в мерії, що на площі Ринок, 1. «Наша мета — зробити приміщення енергоефективним, встановити вентиляцію і кондиціонування. Бо влітку тут задуха, а зимою не надто тепло, — поінформував чиновник. — Ми б хотіли також облаштувати систему голосування, яка буде унеможливлювати голосування за свого „сусіда“. Концепція ремонту також передбачає залучення балкону для мешканців. Будуть передбачені місця для журналістів і для людей, які записані на виступ. Кількість місць у залі не зміниться. Плануємо облаштувати ще одну люстру».

Журналістка «ВЗ» поцікавилася кошторисом ремонту сесійної зали. Директорка департаменту адміністративних послуг Львівської міської ради Валентина Бартошик повідомила, що вартість системи кондиціонування і опалення — понад 3,7 млн. грн. «Ціну питання» будівельних робіт поки що вивчають. Однак є ліміт — 6−7 млн. грн. «На первинні роботи по інженерії і поточного ремонту, кошти є. Немає грошей на оновлення меблів і системи голосування. Тому будемо переконувати: якщо є ремонт, то доцільно відновити первинний історичний вигляд цієї зали і забезпечити більш ефективне проведення сесій», — додав Юрій Лукашевський.

Схожі новини