Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Московську журналістку Reuters, назвавши чоловічим ім'ям, викликали у військкомат після мітингу 27 липня

Журналістці агентства Reuters Марії Цвєтковой, яку затримали перед акцією протесту біля московської мерії 27 липня, прийшла повістка до військкомату на ім'я «Марій Володимирович Цвєтков».

Як розповіла Цвєткова на своїй сторінці у Facebook, повістку їй вручила «офіційна особа», ім'я якої вона не називає. За словами цієї людини, після акцій протесту в Москві, затриманих будуть «лякати офіційними запитами, щоб більше на мітинги не ходили». Про це пише «Громадське».

Звернення адресоване «Цветкову Марію Володимировичу». У ньому йдеться, що йому потрібно з'явитися до військкомату 1 жовтня «для уточнення документів військового обліку».

Журналістка розповіла «Meduza», що повістки масово розсилали усім затриманим на мітингу, які не перебувають на військовому обліку.

«По всім держорганам пішов наказ пробивати затриманих по всіх базах — судові пристави, податкова, з військового обліку, — щоб якщо в когось є борги — нагадати про ці борги, якщо хтось бігає від армії — теж нагадати йому», — розповіла Цвєткова.

Вона зателефонувала у військкомат, де її запитали, чи вона військовозобов'язана.

«Запитали про університет і про медичну освіту. У військовому університеті я не вчилася, медичної освіти у мене немає. Судячи з усього, той, хто писав повістку, це знав — інакше навіщо йому мене називати Марій Володимирович?», — зазначила журналістка.

За версією людини, яка вручила їй повістку, там написано «Маріо», але Цвєткова розгледіла букву «і» і «ю».

«Я ставлюся до цього як до абсурду, але, мені здається, важливо, що ті, хто пишуть такі повістки, теж вловлюють ідіотизм у тому, що відбувається», — підсумувала журналістка.

Схожі новини