Передплата 2024 «Добре здоров’я»

9 серпня: яке сьогодні свято, що не можна робити і прикмети

  • 09.08.2019, 08:57
  • 3 078

9 серпня Свята Церква молитовно вшановує пам'ять святого великомученика і цілителя Пантелеймона.

9 серпня — 221-й день року (222-й у високосні роки) в григоріанському календарі. До кінця року залишається 144 дня. В XX і XXI століттях відповідає 27 липня юліанського календаря, повідомляє УНІАН.

. Яке сьогодні церковне свято

9 серпня Свята Церква молитовно вшановує пам'ять святого великомученика і цілителя Пантелеймона, який зазнав мученицької кончини за Господа і прославився великими чудесами як за життя, так і після смерті. Народився майбутній великий святий в місті Нікомидії і названий він був Панталеон. Батько Евсторгій у нього був знатним язичником, а мати Еввула — християнкою, яка хотіла виховати сина в православній вірі, але померла, коли син був ще дитиною. У підсумку Панталеона віддали в язичницьку школу, після закінчення якої почав вчиться лікарському мистецтву у відомого лікаря Євфросинія і, досягнувши великих успіхів у навчанні, став відомий при імператорському дворі.

В цей же час в Нікомидії таємно проживали пресвітери Єрмолай, Ерміпп і Ермократ, які врятувалися після гонінь на християн, коли в церкві було спалено 20 000 християн. Зустрівшись з Пантолеоном, який іноді проходив повз їхні оселі, вони розповіли йому про християнську віру. Зацікавившись, Пантолеон став навідуватися до них, щоб дізнатися, як можна більше про християнську віру.

«І, одного разу побачивши на вулиці мертву дитину, укушену єхидною, він почав молитися до Господа про воскресіння дитини і умертвіння єхидни — дитина ожила, єхидна розлетілася на шматки. Увірувавши в Господа, Який по молитві воскрешає мертвих, Пантолеон приймає хрещення у пресвітера Єрмолая і стає послідовником Господа і проповідником Слова Божого», — розповів митрополит Павло.

9 серпня: пам'ятні дати

У п'ятницю — Міжнародний день корінних народів світу, заснований у 1994 році Генеральною Асамблеєю ООН. В даний час загальна чисельність корінних народів на планеті становить приблизно 370 мільйонів людей, які живуть більш ніж в 90 країнах і представляють безліч мов і культур. І хоча корінні народи складають лише 5% населення Землі, на їх частку припадає 15% найбіднішого населення планети.

Ще 9 серпня — Міжнародний день книголюбів. Спочатку він з'явився в США, але потім завоював світ. Це свято відзначають письменники, поети, літератори, видавці і, звичайно, читачі — ті люди, для яких власне книга і створюється. Одним з явищ сучасного життя стали електронні книги, що дозволяють завжди мати при собі компактний гаджет, що містить величезну кількість літературних творів. Але для багатьох залишається важливим саме паперовий те, що можна з трепетом взяти в руки з книжкової полиці і почитати.

У 1483 році була відкрита Сикстинська капела.

У 1803 році відбулася перша демонстрація пароплава, винайденого Робертом Фултоном.

У 1859 році американець Натан Еймс запатентував ескалатор.

Неофіційні свята — День повітряних поцілунків, День святого великомученика Пантелеймона — покровителя всіх лікарів і цілителя хворих і День плетінь.

9 серпня іменини, день ангела

У п'ятницю, 9 серпня, свої іменини святкують: Анфіса, Герман, Іван, Кирило, Наум, Костянтин, Микола, Платон.

Знак Зодіаку

9 Серпня — Лев Стихія Знака: Вогонь. Ваш знак Зодіаку має безпосереднє відношення до знаків Вогню, які володіють наступними якостями: великодушність, величність, творчість, різнобічний розвиток, лицарство.

9 серпня прикмети та повір'я

Якщо на Пантелеймона завиваються качани капусти, то осінь буде холодною. Трави, зібрані 9 серпня, володіють цілющими властивостями. Якщо мураха вхід в мурашник закладає, то невдовзі піде дощ. Коники стрибають і скрекочуть — на суху і ясну погоду. Якщо хворий у церкві відстоїть молебень на честь святого Пантелеймона, а вдома молитися буде на його ікону, то скоро одужає. Щоб дитині навчання добре давалася, йому потрібно в цей день з'їсти трохи капусти.

Схожі новини